IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на Германия за бежанците може да скочат до 50 млрд. евро до 2017 г.

Въпреки това икономисти подчертават, че предвид икономическата мощ на страната тези разходи са напълно управляеми

17:08 | 01.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мигранти се обучават в рамките на&nbsp;Refugee Entrepreneurship Action Lab в Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мигранти се обучават в рамките на Refugee Entrepreneurship Action Lab в Берлин. Снимка: Ройтерс

До края на 2017 г. бежанската криза може да натовари обществените бюджети в Германия с разходи от почти 50 млрд. евро. Това са резултатите от изследване на близкия до работодателите Институт на германската икономика Institut der Deutschen Wirtschaft (IW) в Кьолн, съобщава Rheinische Post. Така прогнозата на Института в Кьолн е сходна с анализа на Института за световната икономика в Кил (IFW) от декември, чиято оценка е за разходи от 55 млрд. евро. 

Според IW през тази година за подслон и грижи за около 1,5 млн. търсещи убежище в страната ще бъдат похарчени 17 млрд. евро. Към тази сума следва да се добавят и 5 млрд. евро за курсове за език и интеграционни умения. През 2017 г. разходите за подслон ще скочат до 22,6 млрд. евро – при условие, че броят на бежанците скочи до 2,2 млн. Заедно с разходите за интеграция през 2017 г. - годината, в която в Германия ще има избори, разходите ще нараснат до 27,6 млрд. евро. 



През декември 2015 г. базираният в Кил Институт по световна икономика (IfЕ) излезе с анализ за още по-високи разходи. В най-благоприятния случай анализаторите оценяват годишните разходи до 2022 г. на около 25 млрд. евро, а в най-лошия – на 55 млрд. евро. Въпреки това анализаторите подчертават, че оценките им са свързани с голяма доза несигурност, защото не може да се предскаже колко бежанци наистина ще пристигнат във федералната република и колко бързо те може да се интегрират на пазара на труда. И авторите на анализа на IW изрично подчертават този аспект.

Ако обаче се стигне до базовия сценарий, може буферът в  държавния бюджет да се изпари малко по малко, пише още в проучването на IW. „За да се избегне нуждата от поемане на нов дълг от повечето провинции, а също и от федералното правителство, или поне да се минимизира този ефект, е необходим критичен преглед на разходите“, отбелязват икономистите.


Анализаторите от IfW пък обръщат внимание, че дори в най-лошия сценарий цената ще бъде по-ниска от два процента от годишния икономически продукт. Според тях фискалната политика е изправена пред голямо предизвикателство, но спрямо икономическата мощ на Германия разходите си остават напълно управляеми.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Говореха за 10 после станаха 20 сега са 50.Догодина кат дойдат още два милиона гости на Меркел и Германия ще види какво е хиперинфлация и фалит.Швабите пак загубиха войната.Ще има викове Путин в Берлин Меркел в Сибир....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 8 години
Говореха за 10 после станаха 20 сега са 50.Догодина кат дойдат още два милиона гости на Меркел и Германия ще види какво е хиперинфлация и фалит.Швабите пак загубиха войната.Ще има викове Путин в Берлин Меркел в Сибир....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още