IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прегледът на гръцката спасителна програма може да приключи до май

Кредиторите и Гърция още преговарят за орязването на разходи, проверени ще бъдат и другите обещани реформи

18:24 | 08.03.16 г.
Прегледът на гръцката спасителна програма може да приключи до май

Четворката кредитори на Гърция може и да успее да приключи прегледа на обещаните от Гърция реформи по третата спасителна програма до края на април или в началото на май. Тази увереност изрази финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

На този етап първият преглед се бави заради невъзможността двете страни да се споразумеят относно намаляването на социални разходи – основно за пенсии, посочва още агенцията. Кредиторите на Гърция, които се връщат отново в Атина, за да разговарят с гръцките власти, обаче ще следят за изпълнението и на другите заложени в програмата изисквания и реформи. 

Сред тях например е създаването на нов фонд за приватизация и ускоряване на раздържавяването на активи, което по традиция върви с бавни темпове при всички правителства досега.

Кабинетът на СИРИЗА не прави изключение. Една от първите работи на премиера Алексис Ципрас в първия му мандат беше да спре процедурите, за да бъдат проверени дали са изгодни за държавата. След подписването на новата спасителна програма през август и вторите избори, които спечели СИРИЗА обаче, приватизацията отново е в ход.

Една от големите сделки в последните месеци е отдаването на концесия на пристанището в Пирея на китайската Cosco. Гръцкото издание „Катимерини“ съобщава, позовавайки се на свои източници, че е направена още една важна крачка в процедурата – Сметната палата е одобрила сделката, сключена между Фонда за приватизация на Гърция (HRADF) и китайската компания.

В края на януари Фондът определи Cosco за предпочитан участник в процедурата за отдаване на концесия на пристанището до 2052 г. Сделката обаче трябва да бъде ратифицирана и от парламента, което може да отнеме още няколко месеца. 

Прегледът на изпълнението на програмата е жизненоважен за СИРИЗЯ. От една страна от него зависи отпускането на новите парични траншове по програмата, а финансовият министър Евклидис Цакалотос коментира, че страната разполага със средства до юни. От друга страна едва след прегледа ще могат да започнат разговори за облекчаване на дълга - едно от предизборните обещания на Алексис Ципрас. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още