IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата чуждестранна експозиция може да доведе до проблеми за банките в Европа

Европейските банки все повече намаляват кредитирането си за външни пазари

15:20 | 19.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големите европейски банки си остават у дома. Докато чуждестранните банки, от Канада до Япония, разширяват кредитирането си извън вътрешните си пазари, европейските кредитори намаляват все повече мащаба си навън, сочат данни на Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements, или BIS), цитирани от The Wall Street Journal.

За европейските банки това е част от целенасочена стратегия за намаляване на риска в банковата система. Инвеститорите обаче може да попитат: откъде тогава ще дойде растежът, пише изданието.

Предвид прогнозите, че растежът в еврозоната ще бъде някъде между посредствен и нищожен през следващите години, желанието на банките за сигурност може да дойде за сметка на рентабилността.

Като съотношение от брутния вътрешен продукт (БВП) чуждестранните вземания от банките в трите най-големи икономики в Европа са намалели значително.

Чуждите вземания са реално парите, собственост на чуждестранни клиенти. Това може да бъде заем за компания в чужбина или заем, взет от чуждестранен филиал.

От пика си от преди финансовата криза чуждестранните вземания от британските банки са намалели с една трета като дял от БВП, експозицията към чужбина на германските банки е намаляла с над 45%, а чуждестранните вземания във Франция са спаднали с 20%. Процесът продължава и днес, като Barclays наскоро обяви, че иска да продаде африканския си бизнес.

Европейските банки започнаха да намаляват чуждестранните си експозиции след кредитната криза, когато секторът се опари лошо от кредитиране и инвестиции в САЩ и на други места. BIS отбелязва, че банковите сектори с по-местен фокус отчитат по-слабо свиване на счетоводните си баланси по време на финансовата криза.

Европейските кредитори понасят сериозни удари след финансовата криза, като акциите им все още се търгуват с над 70% под пика си от преди кризата, сочат данните за банковия  сектор в индекса Stoxx Europe 600. В същото време банките, които са част от американския S&P 500, отчитат спад от около 50% за същия период. Това отдръпване от международните пазари не се случва във всяка страна. В някои чуждестранните вземания са нараснали в съответствие с размера на икономиката.

Чуждестранните вземания от канадските и японските банки почти са се удвоили от средата на 2008 г. като дял от БВП, а австралийските банки отчитат значителен ръст на експозицията си. Американските банки са се ангажирали с много по-малко кредитиране в чужбина от историческа гледна точка. Това продължава да е така, като чуждестранните вземания от щатските банки са на стойност по-малко от 20% от БВП на страната.

Контрастът между Германия и Япония е особено стряскащ. Двете страни имат сравнително подобни демографии, което предполага, че нито една няма да отчете драматичен ръст през следващите години. Отчасти в резултат на нарастващите международни инвестиции, направени от японските банки, доходите от чужбина отбелязаха рекордни нива през последната година.

Затова въпросът за европейските банки е какво точно ще се превърне в двигател на печалбата през следващите години? Тази година вече започна с трудности за сектора, който се търгува на пазарите със спад от 16,4% от началото на годината досега.

Представянето на икономиката в останалата част от света не е забележително през последните години, но се очаква в дългосрочен план развиващите се пазари, както и САЩ, да имат по-голям потенциал за растеж от Европа. Да останат у дома може да е сигурен залог за финансовите институции, но не е този, който вероятно ще генерира най-високата възвращаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
The Wall Street Journal няма да кажат истината за системната криза и затова пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441а колкото до ''откъде тогава ще дойде растежът, пише изданието'' съм обяснил - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Пред закона всички са равни но офшорките плащат по-малко данъци което е нелоялна конкуренция както сенчестата икономика и затова трябва да се забранят - наскоро Маргрет Вестагер, еврокомисар по въпросите на конкуренцията, нарече корпоративните данъчни вратички незаконни форми на държавна помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Да кредитират ама усещат какво ще стане когото бабата дигне лихвите още 10 пъти , че по средата на това вдигане и нашия ще го започне . По тая логика и половината ЕЗ не става за кредитиране , особено нереформираната и мързеливата . Та въпроса е как ще се кредитира преди да се извършат така отлаганите реформи - никак , особено дългосрочно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още