IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония е напът да скара управляващата коалиция в Гърция

Ако ANEL и Сириза не преодолеят кризата помежду си, Гърция отново ще се изправи пред предсрочни избори

12:02 | 17.03.16 г. 6
<p>
	Алексис Ципрас (вдясно) и неговият коалиционен партньор Панос Каменос (вляво) в парламента. Снимка <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас (вдясно) и неговият коалиционен партньор Панос Каменос (вляво) в парламента. Снимка Ройтерс

Една дума - „Македония“, е напът да скара управляващата коалиция между Сириза и ANEL („Независимите гърци“) в Гърция. В интервю за гръцката телевизия ΣΚΑΪ зам.-министърът, отговарящ за миграционната политика Янис Музалас, използва конституционното име на Македония и макар веднага да се поправи, това предизвика гнева на коалиционния партньор на Сириза в управлението.

Лидерът на „Независимите гърци“ и министър на отбраната Панос Каменос веднага поиска оставката на Музалас.

Гърция и Македония от години спорят относно името на бившата югославска република. До такава степен, че гръцката делегация, предвождана от премиера Алексис Ципрас, демонстративно напусна форум, посветен на борбата с „Ислямска държава“ по време на срещата на ООН в края на миналата година, защото в програмата Македония фигурираше със своето конституционно име.

Сега обаче гръцкият премиер не изглежда толкова склонен да се откаже от присъствието на Музалас в кабинета, още повече часове преди предстоящата ключова среща в Брюксел, посветена на бежанците. Така че Ципрас договори само известна отсрочка и решението за бъдещето на зам.-министъра ще бъде взето в края на седмицата, посочва „Катимерини“.

Намеренията на Панос Каменос изглеждат наистина сериозни. Той вече заяви, че в момента Скопие разполага с висш гръцки чиновник, който използва конституционното име на страната, което е недопустимо. След среща в сряда Каменос посочи, че все още има доверие в кабинета, но не и на зам.-минисъра Музалас. Говорителят на гръцкото правителство Олга Геровасили пък заяви, че няма отправени ултиматуми и бъдещето на кабинета не е поставено под риск, въпреки реакцията на Каменос, пише Greek Reporter.

Министърът на отбраната обаче е отложил планирано пътуване до САЩ до изясняване на ситуацията, а според гръцкото издание Newpost вече е прибрал и някои лични вещи от кабинета си. По-късно днес ще има и заседание на парламентарната група на ANEL по казуса. 

Напускането на ANEL от управляващата коалиция реално ще сложи край на втория кабинет на Сириза и ще изпрати страната към поредните предсрочни избори.

„Независимите гърци“ и Сириза в момента имат крехкото мнозинство от 153-ма депутати в 300-местния гръцки парламент. И макар и да опитва „да флиртува“ с другите партии в парламента, досега Ципрас не можа да си осигури подкрепата им, още повече че и част от опозицията също е на мнение, че Музалас трябва да напусне поста си.

Същевременно и водещата опозиционна партия в момента - „Неа демократиа“, е с нов лидер – Кириакос Мицотакис, който вече изглежда готов да сложи точка на управлението на крайнолявата Сириза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 8 години
Тел. 090012230 - справки на БАН. Да чакаме ли извинение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 8 години
Напът е една дума според речника, но в масовото съзнание се тръгва на път?Напът се пише слято, както и други съчетания от предлог и съществително име насън, начело, отстрана, подръка, присърце, при които съществителното не се променя граматически. Това правило е формулирано в уводните части на същия речник.http://***.capital.bg/light/tema/2011/05/04/1084618_ot_a_do_ia_pa_ti/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Manyface God"
преди 8 години
Потърсих напът в десети том на многотомния речник на българския език (издаден също със санкцията на Института за български език при БАН), който включва доста повече думи в сравнение с правописния речник. Такова наречие не открих. Томът е издаден само две години преди правописния речник.Вместо да спорите си изпратете некадърните журналисти на извънредни часове по Български език!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Manyface God"
преди 8 години
Незнам, неми севярва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Manyface God"
преди 8 години
Деляна Петкова, сигурно за десети път пишеш "напът" слято и за десети път ти го показвам. Кога ще се научиш, как се пише?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още