IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийски министър обвини турски офицер за свръзка в пропуск по сигурността

Вътрешният министър заяви, че офицерът не е бил "нито много активен, нито много ангажиран" в работата си

10:03 | 26.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Белгийският министър на сигурността и вътрешните работи Ян Ямбон обвини вчера базиран в Турция офицер за свръзка от белгийската полиция за пропуск в сигурността, поставил под натиск правителството му след атентатите от вторник в Брюксел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Турция заяви, че е предупредила Белгия миналата година за Ибрахим Бакрауи - по думите на президента Реджеп Тайип Ердоган - "чуждестранен терористичен боец", след като Бакрауи бил задържан близо до турско-сирийската граница и бил експулсиран.

Бакрауи, 29-годишен, бе един от атентаторите самоубийци, извършили нападение срещу международното летище в Брюксел във вторник.

Ямбон обвини за това белгийски офицер за свръзка в Истанбул, като каза пред белгийските депутати, че той е бил "небрежен", както и че не е бил "нито много активен, нито много ангажиран" в работата си, предаде белгийската агенция Белга, цитирана от ДПА.

Ямбон добави, че е започнала дисциплинарна процедура.

Както се твърди, на офицера за свръзка са му били необходими три дни, за да попита белгийските власти за криминалното минало на Бакрауи, след като миналия юни е бил задържан в Турция.

Били са минали и пет дни, докато поиска повече информация от турските власти за дейността, свързана с тероризъм, която е станала причина за ареста на Бакрауи.

Едва тогава офицерът уведомил белгийските власти за терористичната връзка - шест дни след като Бакрауи вече е бил депортиран в Холандия.

Ямбон подаде оставка заради този пропуск в сигурността, но белгийският премиер Шарл Мишел отказа да я приеме.

Няколко белгийски депутати вчера изразиха скептицизъм, че само един човек е виновен.

"Не мога да се съглася с Вас, че става дума за изолиран случай на небрежност. Имало е цяла верига от пропуски", каза на Ямбон Жорж Далеман, депутат от френскоезичната партия Демократично-хуманистичен център, цитиран от Белга и ДПА.

Правосъдният министър Коен Генс призна по време на парламентарното изслушване, че предоставената на Белгия информация от Турция не е била "обработена по-най добрия възможен начин" и че нещата са щели да се случат другояче, ако съдебната власт в Белгия си е била "свършила работата безупречно". Генс също си подаде оставката, но Мишел поиска той да остане на поста си.

Правосъдният министър на Белгия също обвини Турция за пропуска в сигурността, като заяви, че предоставя информация твърде бавно, допълва ДПА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/03/26/koenig-von-jordanien-tuerkei-schickt-terroristen-nach-europa/А ето и линка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"Правосъдният министър на Белгия също обвини Турция за пропуска в сигурността, като заяви, че предоставя информация твърде бавно, допълва ДПА." Хаха...ми тя Турция директно изпраща терористи бе алоооу...четете какво казва кралят на Йордания Абдула !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още