IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕС се намира в смъртна опасност от разпад

Политиците в Брюксел трябва спешно да договорят огромна парична подкрепа за справяне с бежанската криза, смята милиардерът

08:42 | 13.04.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Сорос. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: архив, Ройтерс

Милиардерът Джордж Сорос предупреди, че Европейският съюз (ЕС) се намира в смъртна опасност от разпад, ако не договори огромна парична подкрепа за справяне с бежанската криза, пише CNBC.

В есе, написано за New York Review of Books, Сорос също така твърди, че в Гърция се заражда истинска хуманитарна катастрофа.

„Търсещите убежище бежанци са отчаяни. На основателните бежанци трябва да бъдат предложени разумни възможности, за да достигнат дестинациите си в Европа“, пише инвеститорът.

„Европейските лидери трябва да прегърнат идеята, че за ефективното разрешяване на кризата ще е нужно рязко повече финансиране вместо да се харчат недостатъчни средства година след година. Изразходването на голяма сума в самото начало ще позволи на ЕС да регира по-ефективно на някои от най-опасните последствия от кризата с бежанците“, смята той.

Заради граждански войни и терора и привлечени от обещанията за по-добър живот повече от милион мигранти напуснаха Близкия изток и Африка през 2015 г. и се насочиха към Европа.

Сега е постигната сделка, под чиито условия пристигащите нелегално в Гърция бежанци ще се връщат в Турция, ако тяхното искане за убежище бъде отхвърлено. В замяна на всеки човек, изпратен обратно, ЕС ще се засели един сирийски бежанец, който в момента се намира в някой от турските лагери.

В есето си Сорос посочва, че броят на бежанците, които Европа може да поеме всяка година, е между 300 хил. и 500 хил.

Според него цифрата може да бъде определена от европейските държави, но също така ще гарантира, че търсещите убежище в чужбина с основание няма да бъдат отхвърлени.

Сорос изчислява, че ЕС ще се нуждае от близо 30 млрд. евро на година, за да изпълни този план.

„30 млрд. евро може да звучат прекалено много, но не са, като се погледне от правилната перспектива. Първо, трябва да признаем, че евентуален провал при предоставянето на необходимите средства ще струва на ЕС дори повече. Налице е реална заплаха, при която бежанската криза може да причини колапса на Шенген“, смята още Сорос.

За да се осигури текущото финансиране, Сорос предлага многогодишната финансова рамка на Европейската комисия – дългосрочният бюджетен план на Европа – да бъде изменена, за да се увеличат приходите от ДДС.

Но той смята, че е нужен отделен фонд с по-голям капитал и то спешно, за да бъде спряна развиващата се криза. По думите му механизми има и те се коренят в различните стабилизационни механизми, средствата от които могат да бъдат използвани за предоставяне на по-евтини кредити.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 10 rate down comment 0
gvv3
преди 8 години
30 млрд. евро годишно. Аз предлагам да дават по 3 млрд. евро годишно на една малка обединена европейска армия, която да пази границите и да стреля на месо като някой не се подчини на граничаря и тогава да ги видим какво ще правят. Да си ходят у Турция, Саудитска Арабия и изобщо там където принадлежат. А те със сигурност не принадлежат на ХРИСТИЯНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Ако имаха нещо общо с нея, нямаше да живеят в феодален строй без да могат нищо да произведат сами, а щяха да са напреднали цивилизационно като Християните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Аз казвам истината и може би трябва да се уплашат малко а колкото до ''защото страшното се управлява от когото трябва'' ако имаш предвид Бог-Отец съм съгласен и ти писах като съобщение ,че имаме различни дарби и служби Изследвам всичко и монах Никанор завършил училище по мениджмънт, след това международни икономически отношения ,и работил като финансов анализатор, брокер и дилър на ценни книжа в САЩ добре го каза като отговор на въпроса ''липсата на вяра ли кара българина да престъпва законите и много често да извършва престъпления?'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392Патриарха го каза точно 'всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Toя няма ли най накрая *** и да ни отърве от себе си.*** и мършата ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 37 rate down comment 3
michaelis21
преди 8 години
Сорос отдавна се намира в морален и физически разпад, но Смъртта не иска да го прибере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Да, де, друже, ама той им дава жените ни.На тях жените ни, на нас кредитите - така всеки опъва жили, доде е жив. Робовладелска работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Наистина ще стане страшно, но не плаши толкова хората защото страшното се управлява от когото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
ЕС е пред разпад поради ред причини и защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Тоест световната финан.система е пред разпад и ако не се вземат мерките които предлагам - - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 ще стане страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 0
1984
преди 8 години
е, най-ценния ресурс са хората, ама от всяка върба *** не става, та и далеч не от всеки мигрант - инженер, лекар и потребител ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
Само до преди 70-100 години, хората са влизали във война и са убивали, само и само, за да заграбят чужди ресурси! Днес същите са готови СОБСТВЕНИТЕ си ресурси, да ги подаряват на някакви мангалоиди, които да ги изядат, а после да убият приемника си! Достра странно разминаване, само за някакви си 100 години! Бреххх?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
За предпочитане долари, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още