IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕС се намира в смъртна опасност от разпад

Политиците в Брюксел трябва спешно да договорят огромна парична подкрепа за справяне с бежанската криза, смята милиардерът

08:42 | 13.04.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Сорос. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: архив, Ройтерс

Милиардерът Джордж Сорос предупреди, че Европейският съюз (ЕС) се намира в смъртна опасност от разпад, ако не договори огромна парична подкрепа за справяне с бежанската криза, пише CNBC.

В есе, написано за New York Review of Books, Сорос също така твърди, че в Гърция се заражда истинска хуманитарна катастрофа.

„Търсещите убежище бежанци са отчаяни. На основателните бежанци трябва да бъдат предложени разумни възможности, за да достигнат дестинациите си в Европа“, пише инвеститорът.

„Европейските лидери трябва да прегърнат идеята, че за ефективното разрешяване на кризата ще е нужно рязко повече финансиране вместо да се харчат недостатъчни средства година след година. Изразходването на голяма сума в самото начало ще позволи на ЕС да регира по-ефективно на някои от най-опасните последствия от кризата с бежанците“, смята той.

Заради граждански войни и терора и привлечени от обещанията за по-добър живот повече от милион мигранти напуснаха Близкия изток и Африка през 2015 г. и се насочиха към Европа.

Сега е постигната сделка, под чиито условия пристигащите нелегално в Гърция бежанци ще се връщат в Турция, ако тяхното искане за убежище бъде отхвърлено. В замяна на всеки човек, изпратен обратно, ЕС ще се засели един сирийски бежанец, който в момента се намира в някой от турските лагери.

В есето си Сорос посочва, че броят на бежанците, които Европа може да поеме всяка година, е между 300 хил. и 500 хил.

Според него цифрата може да бъде определена от европейските държави, но също така ще гарантира, че търсещите убежище в чужбина с основание няма да бъдат отхвърлени.

Сорос изчислява, че ЕС ще се нуждае от близо 30 млрд. евро на година, за да изпълни този план.

„30 млрд. евро може да звучат прекалено много, но не са, като се погледне от правилната перспектива. Първо, трябва да признаем, че евентуален провал при предоставянето на необходимите средства ще струва на ЕС дори повече. Налице е реална заплаха, при която бежанската криза може да причини колапса на Шенген“, смята още Сорос.

За да се осигури текущото финансиране, Сорос предлага многогодишната финансова рамка на Европейската комисия – дългосрочният бюджетен план на Европа – да бъде изменена, за да се увеличат приходите от ДДС.

Но той смята, че е нужен отделен фонд с по-голям капитал и то спешно, за да бъде спряна развиващата се криза. По думите му механизми има и те се коренят в различните стабилизационни механизми, средствата от които могат да бъдат използвани за предоставяне на по-евтини кредити.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 38 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Нас какво ни интересува какво си мисли някой си. Но пък неговото нахалство да си пъха носът навсякъде е безгранично.Единственото което ме озадачава е защо медиите така услужливо ни поднасят неговите "мисли". Отговорът мисля, че го знам, но нека всеки да реши сам за себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 7
IQ96
преди 8 години
Тоя най-добре е да вземе и да умре час по-скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Няма как да го позволи това електората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Търсещите убежище бежанци са отчаяни. На основателните бежанци трябва да бъдат предложени разумни възможности, за да достигнат дестинациите си в Европа, пише инвеститорът.----------------------------------------------------------------------------------------------------нема ли да мреш бе гад мръсен, м.ама ти гадна тоя ни е.ба майката д.ее.ба и хазарина даже не е и еврейн това влечуго. Плаща за разпада на Европа, но Господ си знае работата, един ден Хазарите ше си платят както е било през 660г. и 965г. от нащо и руското племе ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още