IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът с удар срещу стремежа на Китай към статут на пазарна икономика

Европейските депутати приеха резолюция, според която страната все още не отговаря на изискванията за подобен статут

09:45 | 13.05.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Депутатите в Европейския парламент нанесоха удар по амбицията на Китай да бъде признат за „пазарна икономика“ - статут, който ще предостави на износа на азиатския гигант по-лесен достъп до блока, коментира Financial Times.

Европейските законодатели приеха резолюция, в която се казва, че Китай все още не отговаря на условията за такова действие. В документа се казва още, че няма защо да се облекчават антидъмпинговите правила срещу страната, съгласно които могат да се налагат ответни мита върху китайските стоки, които са под пазарните цени.

Резолюцията в четвъртък бе подкрепена от 546 депутати, като само 28 бяха против, а 77 се въздържаха.

Китай твърди, че има право автоматично да получи статут на пазарна икономика – една от най-желаните му политически цели, в края на тази година съгласно правила на Световната търговска организация. Поддръжниците на този ход, включително британското правителство, казват, че присъждането на този статут ще насърчи инвестициите между Европа и Китай.

Статутът обаче може да затрудни налагането на антидъмпингови мита върху Китай. Криза в европейската стоманена индустрия, която достигна пика си през последните месеци, подчертава опасенията около облекчаването на подобни налози. Европейските компании твърдят, че понасят сериозни удари заради несправедливо евтиния внос от китайските заводи.

Нарастващата враждебност на Европа към предоставянето на подобен статут на Китай идва след международна реакция срещу облекчаването на търговските бариери. Германското обществено мнение все повече се настройва срещу ключовото споразумение със САЩ, докато в същото време американската президентска надпревара се оцветява в необичайна протекционистка реторика.

Вотът в четвъртък по темата Китай е необвързващ, но изпраща ясен сигнал към Европейската комисия, която трябва да представи предложение по въпроса тази година. Тогава европейският парламент ще гласува дали да одобри предложението или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не бе онуфри, аз наистина съм свободен не защото европарламента ми е казал, но ти обясних че робската ти психика няма как да го разбере това. Ти си с дефект от татово време и никога няма да ти стане ясен сегашния святА едно време по планово какво сте мислили и са ви учили си личи днес, идея си нямаш кво е това свободен пазар и нуждата му да се пази ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Запада не мое повече да спре жълтите, колко да въртят и сучат както вика Танас, щото Западот не е конкурентен повече и жълтурите не шият само гуменки от 2лв. , а са се качили във висшата лига на по-ниски цени....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Великобритания и САЩ са изобретили протекционизма, а не свободната търговия - http://obshtestvo.net/малко-известни-факти-за-икономиката-п/тоест умишлено налагаха либерализацията на световната търговия знаейки ,че развиващите се държави не могат да им бъдат конкуренция и проф.Иван Ангелов го обяснява прекрасно - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmно в един момент това се обърна срещу тях и се чудят какво да измислят за да спрат китайският внос тоест пак прибягват до протекционизъм и 40 млрд. еврофонд субсидии за селското стопанство е отделна тема Най-важното сега е да се осъзнае системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още