IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Турция започват технически разговори за отмяна на визите

Визовият режим и мерките за спиране на бежанския поток към ЕС са част от пакет и не могат да се дискутират поотделно, според турски министър

17:22 | 01.06.16 г. 1
ЕС и Турция започват технически разговори за отмяна на визите

Европейският съюз (ЕС) и Турция ще започнат дискусии на техническо ниво за отмяната на визите за турски граждани, съобщава Ройтерс, като се позовава на новия министър по европейските въпроси на страната Омер Челик.

Челик коментира, че техническите разговори са неразделна част от по-широката сделка за ограничаване на нелегалната миграция през Турция за ЕС.

По време на пресконференция в Брюксел Челик каза, че реадмисията на нелегални имигранти и либерализирането на визовия режим за турски граждани са част от пакет и не може да се дискутират поотделно.

Припомняме, че ЕС обеща безвизово пътуване за турските граждани в замяна на мерки за спиране на потока нелегални имигранти към ЕС и реадмисия на незаконно пристигнали в ЕС.

Наскоро Анкара одобри закон за отмяна на визовия режим с държавите от Шенгенското пространство. Брюксел обаче смята, че страната не е напълно готова за безвизово пътуване, защото не е изпълнила всички критерии, като например паспорти с биометрични данни и синхронизиране на законодателни актове.

Наскоро дипломати коментираха, че отпадането на визите за ЕС няма да стане по-рано от октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Добре де, какво пречи Турция да даде паспорти на емигрантите и после да ги пусне безвизово в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още