IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Римшевич успокоява страховете на пазарите от евентуален Brexit

От ЕЦБ уверяват, че ще направят всичко, за да не допуснат сътресения на пазара

15:20 | 13.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

"Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да активира всички възможни инструменти, ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз (ЕС) след предстоящия референдум“, заяви Илмарс Римшевич, член на Управителния съвет на банката, цитиран от WBP Online.

„Животът няма да се промени много след референдума – споразуменията и договорите ще продължат да са в сила“, успокои Римшевич, гуверньор на Централната банка на Литва.

„Ако бъде необходимо и има някакъв вид шок, тогава тези линии ще работят“, заяви централният банкер. 

Неговите думи отразяват нарастващата нервност сред политиците на банката на фона на приготовленията за референдума във Великобритания на 23 юни. Две анкети, публикувани в събота, показаха, че обществото става все по-разделено по въпроса.

Завладян от проучванията преди референдума на 23 юни, в който Великобритания ще реши дали да остане в ЕС, паундът отчете бурна седмица. Очакванията на трейдърите за ценовите колебания се изкачиха до 7-годишен връх, след като инвеститорите бяха завладени от опасенията за потенциален Brexit.

По-рано базираната във Франкфурт централна банка обяви, че е готова да активира суап линии към финансовите институции, за да влее допълнителна ликвидност в евро.

При такъв сценарий допълнителните парични средства ще помогнат за успокояване на пазарите и за стабилизиране на вече засегнатата капитализация на банковия сектор, намалявайки рисковете от големи финансови сътресения при евентуално излизане на Великобритания от блока.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
крас
преди 7 години
Римшевич: "споразуменията и договорите ще продължат да са в силаДоговорите са ДВУСТРАННИ и са м/у страните участващи в ЕСВ тези ДВУСТРАННИ договори ЕС не съществува като страна !!Какво тогава е ЕС и каква правна сила имат решенията на неговите органи??НИКАКВА, АМА АБСОЛЮТНО НИКАКВА!!ЕС няма КОНСТИТУЦИЯ , няма и ЗАКОНИ!!Решенията се вземат от някакви КОМИСАРИ , подобни на тези от ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!!Не превърнаха ли тези КОМИСАРИ държавите от ЕС в едина СССР?!РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ДА!!Опита да се поставят в колониална зависимост на ГЕРМАНИЯ останалите държави от ЕС е обречен на тотален провал!АНГЛИЯ ЩЕ ДАДЕ НАЧАЛОТО НА ПРОЦЕСА НА РАЗПАД НА ЕДНА СЪТВОРЕНА ОТ ШВАБИТЕ ПЯСЪЧНА ПИРАМИДА ИЗГРАДЕНА ВЪРХУ БЕЗПРИНЦИПНОСТ И ПОДЧИНЕНА НА ЕДНИ ИДЕИ НЕ РАЗЛИЧАВАЩИ СЕ ПО НИЩО ОТ ТЕЗИ НА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ!Ако продължим така скоро ще ни принудят и да запеем: "ДОЙЧЕ , ДОЙЧЕ ЮБЕР АЛЛЕС"!В Германия нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още