IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции и лирата поскъпват след промяна в нагласите за Brexit*

Ръстовете за борсовите индекси са най-големите от февруари насам, а паундът бележи най-голям скок спрямо долара от три месеца насам

12:12 | 20.06.16 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските акции и британският паунд поскъпват в първите часове на търговията на борсите на Стария континент, след като опасенията от Brexit отшумяват и повдигат инвеститорското настроение в глобален план, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 се повишава с 2,88% до 335,16 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 се покачва с 2,18% до 6 152,08 пункта. В Германия DAX 30 расте с 2,83% до 9 907,27 пункта. Френският бенчмарк САС 40 до момента е нагоре с 2,71% до 4 307,38 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчита повишение от 2,84% до 8 599,80 пункта.

Ръстовете са едни от най-големите от февруари насам, отбелязва Bloomberg.

В глобален план пазарите реагират на резултатите от няколко социологически проучвания, излезли през уикенда, които показват, че подръжниците на оставането на Великобритания в Европейския съюз са повече преди вота в четвъртък.

Анкета показа дял от 45% на подкрепящите оставането на Острова, докато други 42% фаворизират Brexit. Това е обрат спрямо резултатите, изнесени в началото на миналата седмица, които показаха превес на предпочитащите излизане от ЕС.

Общественото мнение изглежда се промени след кончината на депутатката Джо Кокс в четвъртък, което доведе до временно прекратяване на кампанията около вота. Въпреки това резултатите издават, че смъртта й е имало минимално влияние върху настроенията за оставане или напускане. Изглежда, че кампанията за оставане ще набере скорост в дните преди вота.

На този фон на валутния пазар курсът на лирата е напът да запише най-голямото си еднодневно поскъпване спрямо долара от 2009 г. насам. Курсът скочи с 1,5% при старта на търговията в Лондон, което е най-голямото повишение от три месеца насам. Нивото е около 1,4568 долара за една лира при нива от около 1,4 долара около четвъртък миналата седмица. Евентуално покачване на курса от над 1,56% може да бъде най-силното от 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Толкова си пристрастен, предубеден и даже промит,че не е истина. Не обиждам , просто констатирам! Значи много ми е чудно как щеше да реагираш, ако бяха убили активист на излизането? Пак ли щеше да твърдиш, че убийство е йезуитско? Или щеше да наричаш обърнатите тогава нагласи в полза а излизане напълно справедливи и отразяващи мнението на хората там? Въобще ти от къде знаеш какви са нагласите на хората там? От угодните тебе медии? С колко поданици на ОК си говорил? Аз поне 3 пъти седмично говоря с 5тима. 2 на шотландци и 3ма англичани . От тях 4ма са за оставане, 1 за излизане . С този, който е за излизане съм най близък, работим заедно и сме приятели от почти 10г, но по никакъв начин не мога го убедя да гласува ЗА оставане. Та от моята извадка, болшинството хора напълно осъзнато ще гласуват ЗА оставане. Доводите на приятеля ми за излизане, марак и да не ги приемам ги уважавам!Кажи ти на базата на какво твърдиш ,че избора на тези хора ще е манипулиран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Хаха ...да та *** у кухиандъра смотан , *** ! Такива резултати 51/49 ги гласят за тревопасни гейове като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Да де, аз затова написах "йезуитски", не "комунистически". Само че далеч по-"приемливият" резултат 51/49 или там някъде не прави изборите по-малко фалшифицирани, вредни и недемократични. Прави ги точно толкова тоталитарно манипулирани. Също толкова йезуитски, колкото поведението на Ципрас, който миналата година след категоричното ОХИ на референдума отиде два дни след това в Брюксел и направо точно обратното !! Мисля, че тогава си взеха поука колко вредни в днешни времена са референдумите извън Швейцария... и точно затова вече резултатите са 51/49, получени в последния момент по пощата, електронно или както и да еВажно е да не нарушават статуквото и паричните приходи на тези, които плащат за да свири музиката.Да, точно като убийството на Немцов, даже още по-йезуитско,защото очевидно е извършено за да "оправдае" "променените" нагласи в общественото мнение...И там, както и в Съветския Съюз човешкият живот не значи нищо, ако застрашава "голямата далавера"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
"Другарю", веднъж те предупредих, че езикът ти е мега просташки и че следващия път, в който си позволиш да се държиш толкова невъзпитано ще има последициНаучи се кат си такъв демократ да уважаваш тея, къде не са съгласни с тебе...Ама то като си закърмен с идеите на ДКМС и Партията друго не може да се очакваПовече нямам никакво намерение да се занимавам с тебе - ти си доказано малоуменНО за думите си ТИ малко по-горе - "глупава , некадърна , червена чума" ще те накарам да съжаляваш, че си ги написал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Той Путин им го пусна тока бре, обновете си листовките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 7 години
къв курорт без ток ? някакъв пещерен туризъм ли са измислили в тундрата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 7 години
убита "правоверна" активистка----това като да убиеш Немцов ли ... или нещо друго имаш в предвид ?98% + са били в България , когато си гласувал за Дража Вълчева и Андрей Станишев------извинявам се, убегнала ми е новата тенденция при диктаторите, че вече не е модерно да биеш с пълно мнозинство. ами с леките 82%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Те данните се виждат братчед, В Крим хората отиват на курорт, а от Косово масово се изселват, щото демокрацията не е за всеки :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Туй сега електората ще каже, а аз няма да ходя да гласувам за оставане щом толкова много са за оставането и накрая резултата ще е интересен :]Разбира се не пречи после да се проведе нов референдум след проведена разяснителна кампания и така докато вота стане правилен. Да живей демокрацията :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 9
DutyFree
преди 7 години
глупава некадърна червена продажна мазна ч.ума !!!! Не сравнявайте Крим с КосовоПрез 1999 година НАТО се намеси в конфликта в Косово без мандат от ООН. Днес Русия напада Крим, също без мандат. Сравнението между Косово и Крим обаче не е уместно, смята в коментара си Верица Спасовска.ЧЕТИ И ВИЖ ДАННИТЕ http://***.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE/a-17494232КАКВО СТАНА С ПРОЕКТА НА ПУТИН НОВОРУСИЯ, НЕЩО НЕ СЕ СЛУЧИ . .АХАХАХАХАХАХАХАХАХ АМИ КАКВО СТАНА В КРИМ 100% ФАЛШИФИЦИРАНИ ДАННИ И СЕГА ИМА ЛИ СЕЗОН ТАМ НЯМА ДАЖЕ ХРАНА ВМЕСТО ТОВА ИМ ПУСКАТ ХИМНА НА РУСИЯ .. СМЯТАЙ, В 21 ВЕК КАКВИ ЧЕРВЕНИ МАЗНИ ТЕРОРИСТИ СЕ РАЗПОРЕЖДАТ ПО СВЕТА!!! В ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ, МРЪСНИТЕ ЧЕРВЕНИ ТЕРОРИСТИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още