IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът изключи процедурни хватки за избягване на Brexit

"Защо сте още тук?", попита Жан-Клод Юнкер британските евродепутати

15:28 | 28.06.16 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европарламентът изключи процедурни хватки за избягване на Brexit

Британските власти трябва да се съобразят с резултата от референдума относно бъдещето на страната в ЕС. Това призоваха европейските депутати в резолюция, приета на извънредната сесия на Европарламента в Брюксел.

Така институцията слага край на спекулациите, че е възможно Великобритания да намери начин да избегне напускането на общността. Подобни сигнали вече има – преди дни премиерът на Шотландия изказа предположение, че местният парламент може да блокира решението Великобритания да напусне ЕС. Дори лицата на кампанията за Brexit заявиха, че страната може да изчака, преди да активира чл. 50 от Договора от Лисабон.

В резолюцията, гласувана по-рано днес, европейските депутати призоваха Великобритания официално да подаде искането си за старт на процедурата по оттегляне от ЕС възможно най-скоро. По този начин ще бъде избегнато излишно напрежение и ще бъде защитен интегритетът на Съюза, посочиха те в документа, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Той няма задължителна сила, но е със знаково значение. Резолюцията беше приета с 395 гласа „за“, 200 против, а 71 европейски депутати се въздържаха при вота.

Извънредното заседание на Европейския парламент беше особено емоционално. На него присъстваха всички комисари, включително и британецът Джанатан Хил. За него това беше последното участие в пленарната зала в качеството му на комисар.

В началото на сесията той беше изпратен от депутатите на крака.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък се обърна към британския депутат от Ukip Найджъл Фараж с думите „Защо още сте тук?“.

Британските евродепутати аплодираха речта на Юнкер по време на сесията, който започна с коментара, че британската демокрация и начинът, по който е изразена волята на хората, трябва да бъдат уважавани.

Аплодисментите накараха председателят на ЕК да прекъсне обръщението си. „За последен път аплодирате тук... и аз съм много изненадан, че сте тук. Вие се борехте за излизане. Британците гласуваха за излизане. Защо сте още тук?“, каза той, цитиран от британското издание The Telegraph.

Европейските депутати възложиха на председателя на институцията Мартин Шулц да връчи гласуваната по-рано резолюция на Европейския съвет., който започва по-късно днес Те призоваха още и Съветът да направи необходимите промени по отношение на ротационното председателство на Великобритания. Страната трябваше да застане начело на ЕС през втората половина на 2017 година. 

Процеса по напускането на Великобритания на ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 20 rate down comment 5
Eon
преди 7 години
Абе луда работа ти казвам, управляващите ***, населението и то... Европейците едни бюрократи и шматки, англичаните и те, отвъд океана предизборната им кампания говорят за тоалетните как били дискриминарали. В близкия изток се колят и бесят като в 10-ти век, отделно имаме 2-*** други ****оти, които се мислят че живеят през 19-ти век и са цар и султан... От 2 хиляди години и крачка напред не е направило човечеството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Ххахаха, най-интересно е географски как ще излязат от европа :-D хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
Eon
преди 7 години
Като гледам как се правят референдуми се чудя как е оцеляло човечеството. Питаш ги дали искат извън ЕС - сега се оказва, че щели да преговарят как да излязат. Изобщо някой, който организира референдум даде ли ясни индикации, какво означава да си извън ЕС, защото за да се опише цялата ситуация "във-извън" ЕС с всичките финансови, политически, икономически, културни, социални и т.н. аспекти ще са нужни няколко тома хартия. А това се реши от някакви ***, които и хабер си нямат от нищо. Егати малумната работа. Човечеството направо ме отчайва все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
Мохабета придоби земеделски характер - Камерън иска да преговаря, те ги гонят още преди да са подали молбата за напускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
1. Под 67 съм.2. Паунда няма да замени еврото. Паунда ще стане по евтин от еврото, което ще помогне на английската експортна икономика да изнася повече в европейският съюз. Става въпрос за пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
Дава им перспектива да напуснат и да си предоговорят условията.Ако ли не - не.Ако успеят - стават по-голям лидер от Германия в ЕС. Въпрос на доминация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
DutyFree
преди 7 години
ади ве, е как не загряха тия пенсионери там над 67 години дето са, че БРЕКСИТ ЩЕ ГИ НАПРАВИ ПО БЕДНИ!!! МНОГО СМЕШНО, ДА НЕ СА СТАНАЛИ МАЗОХИСТИ ИЛИ ????АБДУЛЕ И ТИ ТРЯБВА ДА СИ НА НАД 67 ЩОМ ПАУНДА ЩЯЛ ДА ЗАМЕНИ ЕВРОТО ЕДВА ЛИ НЕ .АХАХАХ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
data
преди 7 години
И кво им пречеше да девалвират лирата без да организират тоя цирк ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Освен всичко друго е и политически коректно към UK граждани, защото защитава изконно техния икономически интерес, освен бежанците... които така или иначе мисля, че не са в основата на Brexit..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 11
abdul
преди 7 години
Хаххаа няма как да стане това.Brexit ще има само ако е в интерес на UK.В противен случай, UK остава в ЕС, а BOE ще наруши споразумението между най-големите централни банки за синхронно печатане и за да запази ценова стабилност ще печати GBP, без да е изхвърлена от ЕС, което поставя ЕС в много кофти ситуация - с отворени пазари за UK, но без контрол върху валутата им, т. е. UK GBP започва експанзия на европейският пазар и става директен и силен конкурент на Германия в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още