IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът изключи процедурни хватки за избягване на Brexit

"Защо сте още тук?", попита Жан-Клод Юнкер британските евродепутати

15:28 | 28.06.16 г. 56
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европарламентът изключи процедурни хватки за избягване на Brexit

Британските власти трябва да се съобразят с резултата от референдума относно бъдещето на страната в ЕС. Това призоваха европейските депутати в резолюция, приета на извънредната сесия на Европарламента в Брюксел.

Така институцията слага край на спекулациите, че е възможно Великобритания да намери начин да избегне напускането на общността. Подобни сигнали вече има – преди дни премиерът на Шотландия изказа предположение, че местният парламент може да блокира решението Великобритания да напусне ЕС. Дори лицата на кампанията за Brexit заявиха, че страната може да изчака, преди да активира чл. 50 от Договора от Лисабон.

В резолюцията, гласувана по-рано днес, европейските депутати призоваха Великобритания официално да подаде искането си за старт на процедурата по оттегляне от ЕС възможно най-скоро. По този начин ще бъде избегнато излишно напрежение и ще бъде защитен интегритетът на Съюза, посочиха те в документа, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Той няма задължителна сила, но е със знаково значение. Резолюцията беше приета с 395 гласа „за“, 200 против, а 71 европейски депутати се въздържаха при вота.

Извънредното заседание на Европейския парламент беше особено емоционално. На него присъстваха всички комисари, включително и британецът Джанатан Хил. За него това беше последното участие в пленарната зала в качеството му на комисар.

В началото на сесията той беше изпратен от депутатите на крака.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък се обърна към британския депутат от Ukip Найджъл Фараж с думите „Защо още сте тук?“.

Британските евродепутати аплодираха речта на Юнкер по време на сесията, който започна с коментара, че британската демокрация и начинът, по който е изразена волята на хората, трябва да бъдат уважавани.

Аплодисментите накараха председателят на ЕК да прекъсне обръщението си. „За последен път аплодирате тук... и аз съм много изненадан, че сте тук. Вие се борехте за излизане. Британците гласуваха за излизане. Защо сте още тук?“, каза той, цитиран от британското издание The Telegraph.

Европейските депутати възложиха на председателя на институцията Мартин Шулц да връчи гласуваната по-рано резолюция на Европейския съвет., който започва по-късно днес Те призоваха още и Съветът да направи необходимите промени по отношение на ротационното председателство на Великобритания. Страната трябваше да застане начело на ЕС през втората половина на 2017 година. 

Процеса по напускането на Великобритания на ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 7 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
A Исландия? И нея ли ще я вкараме в "специалните" случаи? Щото би шута на банкеркаджиите?Остави Русия/САЩ/Исландия.UK има законен достъп до най-големия пазар на земята, както и своя валута. Тези две неща и дават огромен коз в преговорите с ЕС, а от тук само UK решава дали да напусне или не.По въпроса за референдума - зависи как продадат резултата на електората. Той и без друга плаче за връщане вече.UK нямат губещ ход в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 7 години
1. Мисля че остана без аргументи 2. Не зависи от политиците а какъв процент от основните базови суровини внасяш . Русия си произвежда сама основните суровини а САЩ освен че произвежда голяма част от тях останалата част внася във собствена валута - както виждаш GB не е в нито една от тези категории
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
1. е от ключово значение за 2. и бесенето..2. Това не е точно така, а в каква степен е така зависи от управлението на процесите и колко крадливи са политиците. В БГ ще е едно, в UK ще е съвсем друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 7 години
1.Аргументи за печатане дал господ - просто правят като ЕЦБ и ФЕД нищо друго 2.Девалвацията не я плащат само спестителите . Девалвацията я плащат всички потребители защото със същите пари купуват по малко стоки - демек стандарта на живот спихва и започва бесене на политици по улиците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
1. по-добре да могат да преговарят първо, затова и въртят провокацията с Brexit-а. Освен това Brexit им дава голям политически аргумент за печатане.2. Девалвацията я плащат спестителите в банкноти. Печели експортния бизнес, a в относително адекватна държава печелят и спестителите също.В този случай девалвацията им идва дюшеш, защото имат достъп до огромния ЕС пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 7 години
ей тоя Брексит как развърза руските кесии :) ... мави и мишето ще облажат с карта за морето, че не са били там от 85-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 7 години
пак ти казвам - 1.нищо не им пречи да девалвират лирата 2. Девалвацията не е безплатна - плащат я населението и фирмите . не гледай щатите и русия - там бирата е друга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 7
abdul
преди 7 години
https://en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_and_the_euroGBP неслучайно си го пазят. Някои хора добре знаят какво означава да имаш адекватен контрол върху валутата си.Чрез GBP, англичаните могат да направят EU диви и щастливи без да нарушат нито един закон в съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Освен валутата им, с която извън споразумението да пазят глобалната финансова стабилност, могат да си защитават на първо място националните интереси :-)Те не нарушават ЕС закони, защото GBP не е фиксиран за EUR ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
data
преди 7 години
мисля че не разбираш нещата - ако не задействат чл. 50 юридически са член на ЕС със всички произтичащи от това права и задължения . А дали и какво зависи от преговарящите страни - демек Англия не може да предоговори нищо сама .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още