IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Излизането на Гърция от еврозоната никога не е било опция

Не сме имали План Б за Атина, категорични са от Брюксел година след драматичните преговори между Ципрас и кредиторите

15:02 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Излизането на Гърция от еврозоната никога не е било опция

Европейската комисия никога не е имала План Б за Гърция, каза говорителят на институцията Александър Винтерщайн в обедния брифинг в Брюксел. Неговият коментар е продиктуван от годишнината от референдума в южната ни съседка относно преговорите по спасителната програма с кредиторите.

В гръцки медии често се коментира информация, че правителството в страната се е подготвяло за вероятността за напускане на еврозоната. Самият премиер Алексис Ципрас призна още преди година, че е бил изготвен план за действие в извънредна ситуация, в случай, че Гърция бъде принудително извадена от еврозоната. 

За ЕК обаче целта винаги е била да бъда опазена целостта на валутния съюз, каза още Винтерщайн.

„Излизането на Гърция от еврозоната никога не е било и няма да бъде вариант“, допълни той, но припомни, че отговорността и солидарността „вървят ръка за ръка“. Говорителят на ЕК допълни още, че вече са видими първите резултати от усилията за стабилизиране на икономиката, положени и от европейските институции, и от гръцките власти.

„Гърция има възможността да се оттласне от дъното и да върви по пътя на реалния растеж и да създава реални работни места“, каза още Винтерщайн.

По-късно днес от синдикалната организация ADEDY ще отбележат годишнината от референдума с митинг на площад „Синтагма“ пред парламента. На сайта на организацията посочват, че правителството на СИРИЗА и ANEL са превърнали „Не“, с което гласуваха 61,3% от гърците на „унизителното „Да“.

Така първото правителство на Алексис Ципрас подписа и третата спасителна програма с кредиторите на Гърция, макар по-рано да настояваше, че исканията им са недопустими.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още