IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорска асоциация лобира против сливането на Deutsche Boerse и LSE

Комбинираният пазарен оператор ще има „супер доминация“, твърди Асоциацията на европейските инвеститори

15:09 | 05.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейска асоциация на индивидуални инвеститори лобира против сливането на Deutsche Boerse AG и London Stock Exchange Group Plc Организацията се оплаква на властите в Брюксел, че сделката ще накърни конкуренцията в Европа, съобщава Bloomberg.

Комбинираният пазарен оператор ще има „супер доминация“ в предоставянето на информация за пазарните индекси, борсово-търгуваните фондове и клиринга, посочват от Асоциацията на европейските инвеститори (European Investors’ Association) в писмо до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Инвеститорската група, сформирана през миналата година, е основана от Асоциацията на инвеститорите в Холандия (Dutch Investors’ Association) и Европейската фондация за финансова грамотност (European Financial Education Foundation). Euronext NV пък е операторът на пазарите в Холандия.

Обединението би затруднило целите на последните регулации, които искат да стимулират конкуренцията, и ще бъде опасно за по-малките пазари, като тези, оперирани от Euronext, твърди групата.

„Сливането ще доведе до значително отслабване на ефективната конкуренция и до намаляване на свободата на избора“, посочва в писмото председателят на асоциацията Пол Костър.

Акционерите на Deutsche Boerse и LSE одобриха сделката, която все пак трябва да спечели одобрението както на националните регулатори, така и на Европейската комисия. В писмени становища до комисията Белгия и Португалия също възразяват. И в двете страни борсите се оперират от Euronext.

„Сливането ще създаде водеща група за пазарна инфраструктура в света, която ще е базирана в Европа, а това ще помогне на Европа да запази и подобри своята пазарна инфраструктура“, коментира говорителката на Deutsche Boerse. „Свързването на Лондон, Милано и Франкфурт чрез ликвидни мостове ще стимулира икономическия растеж и създаването на работни места, а това ще подкрепи съюза на капиталовите пазари“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още