IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терористичните нападения във Франция прогониха част от чуждите туристи

Хотелските нощувки на чуждестранни туристи в страната намаляват с 10% през първото полугодие

16:24 | 07.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Броят на нощувките на чуждестранни туристи във френските хотели през юли е намалял с 10 процента спрямо юли миналата година, тъй като посетителите от страни извън Европа са притеснени от терористичните нападения в страната, съобщава Ройтерс, като цитира интервю на Матиас Фекъл, държавен секретар за развитието на туризма.

Френската туристическа индустрия, която играе важна роля в икономиката на страната, търпи тежки последици, след като въоръжени лица и терористи самоубийци, действащи от името на групировката "Ислямска държава", отнеха живота на 130 души в Париж миналата година. През юли тази година 85 души загинаха, след като камион се вряза сред празнуващите националния празник на Франция в Ница. Две седмици по-късно двама мъже убиха свещеник в малък град в Нормандия.

Посетителите от САЩ, Азия и Залива, които харчат най-много, са притеснени по-специално от нападенията, посочи Фекъл в интервю за днешния брой на "Журнал дю диманш".

Туристите от европейските страни, които представляват около 80 процента от посетителите, все още идват във Франция, допълни той.

За първите шест месеца на годината също е отчетен спад от 10 процента на нощувките спрямо същия период миналата година.

Най-големи са последиците за Париж и региона около столицата, като нощувките в другите райони отчитат повишение от 2 процента за периода януари-юни, допълва Фекъл.

Представители на сектора отбелязват, че отрицателното мнение за Франция се дължи и на големите улични протести тази години, както и на кражбите, насочени основно към туристите от Азия.

Икономическата несигурност и слабата британска лира след решението на британците да напуснат ЕС също буди притеснения за разходите у британските туристи. Фекъл отбеляза, че първоначалните последици ще станат ясни в края на лятото.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още