IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската антикорупционна служба разследва Airbus

Обвиненията в измама, корупция и подкупи са свързани с някои от външните консултанти на компанията

09:58 | 08.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Британската антикорупционна служба е започнала криминално разследване срещу Airbus Group SE заради обвинения в измама, подкупи и корупция, съобщава Bloomberg.

Обвиненията са свързани с някои от външните консултанти на компанията. Френската самолетостроителна група коментира, че сътрудничи на властите.

Агенцията припомня, че по-рано тази година Airbus сама подаде сигнал до британския регулатор и европейските кредитни агенции заради грешни твърдения и пропуски на външни изпълнители, свързани с експортното финансиране.

След изявлението Франция, Германия и Великобритания спряха експортното финансиране за компанията. В края на юли Airbus излезе с прессъобщение, в което се посочва, че процесът по възстановяване на финансирането продължава. 

На фона на този скандал Airbus и американският ѝ конкурент Boeing Co. се изправят пред предизвикателствата на несигурните пазари на фона на ограничената правителствена помощ. Boeing има проблеми заради невъзможност за одобрение на сделките, след като американската агенция за експортно финансиране почти остана без ръководство, което да одобри сделките, припомня агенцията.

Според данни на консултантската компания Jefferies Equity Research кредитни агенции са осигурили 7% от финансирането за доставките на самолети на Airbus. Други 45% са от лизингови компании, а 40% са от авиокомпаниите, които поръчват новите машини.

Разследването срещу Airbus повдига въпроса за ролята на трансграничните посредници в авиобизнеса. Според анализатори това ще има негативно въздействие, защото посредниците при сделките често са търсени от властите заради опасения за корупция.

Airbus предупреждава, че ситуацията може да доведе и до допълнителни спорове и по-тежки последствия в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още