IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна подкрепа за електроцентрали на гръцки острови

Атина ще даде държавна гаранция за заем, необходим за модернизацията и ремонт на централите на 18 острова

15:52 | 29.08.16 г.
ЕК одобри държавна подкрепа за електроцентрали на гръцки острови

Електроцентрали на гръцки острови, които не са свързани с енергийната мрежа на страната, ще бъдат модернизирани с държавна подкрепа. Нотификацията, изпратена от Атина във връзка с проекта, беше одобрена от Европейската комисия (ЕК).

Електроцентралите ще бъдат ремонтирани със заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за който гръцкото правителство отпуска държавни гаранции. Кредитът е в размер на 190 млн. евро и ще бъде отпуснат в полза на държавната енергийна компания РРС.

Тези средства ще покрият половината от необходимата сума за модернизация и ремонт на централите на 18 гръцки острова. Останалата част от нужното финансиране се покрива със собствени средства на държавната компания.

Според оценката на Брюксел държавните гаранции за отпускане на кредита представляват държавна помощ, защото чрез тях PPC получава много по-добри условия, отколкото частен оператор. Но в същото време проектът е важен, за да гарантира доставките на електричество на островите, става ясно от съобщение на ЕК.

По тази причина и Комисията допуска отпускането на държавната помощ и я определя като в съзвучие с европейските правила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още