IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще претърпи ли партията на Меркел още едно поражение?

Очаква се популистката "Алтернатива за Германия" да набере допълнителни сили на регионалния вот в Берлин

13:21 | 17.09.16 г. 2
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Партията на германския канцлер Ангела Меркел вероятно ще претърпи още едно поражение – този път на регионалните избори в столицата Берлин, които ще се състоят утре (18 септември – б.ред.), пише CNBC.

Очакванията са, че крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“ ще набере допълнителни сили на вота.

Подкрепата за Меркел и нейния консервативен Християндемократичен съюз (ХДС) намалява заради политиката ѝ на отворени врати по отношение на мигрантите. Това доведе до рекорден брой бежанци, пристигнали в страната през 2015 г. - над 1 млн. души.

Очаква се на изборите в Берлин утре ХДС да отстъпи пред „Алтернатива за Германия“, след като популистката партия отчете силен възход в изборите в Мекленбург – Предна Померания.

„Негативното въздействие от силното представяне на „Алтернатива за Германия“ допълнително ще увеличи натиска върху Меркел“, коментира Карстен Никел, зам.-директор в института за проучвания Teneo Intelligence.

Популистката партия беше сформирана през 2013 г. като евроскептична и антиимигрантска политическа сила. Тя е съюзник на все повече набиращата популярност в Австрия Партия на свободата, отбелязва изданието.

Според Никел ако ХДС действително се справи по-слабо на изборите в Берлин, основният му съюзник – Християнсоциалният съюз (ХСС), отново ще поиска годишен лимит на броя бежанци, които Германия може да приема.

ХСС е и сред най-изявените критици на канцлера Ангела Меркел по въпросите на миграцията. Затова най-тежкият тест за нея ще бъде да получи подкрепата на ХСС за предстоящите федерални избори през 2017 г. Това ще стане ясно на конгреса на ХДС, който ще се проведе през декември.

Никел смята, че е възможно ХСС да отложи решението си за началото на 2017 г. Той обаче посочва, че партията няма алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Още от миналата година почнахме да пишем тука , че това е безумна политика на Меркел , единствено в угода на америка...то не бяха *** на мнения , предупреждения , банове ! И сега г-н Попов е влязъл в ролята на мод.ератор...какво трябва да стане още , та официално да обявите че това беша грешка ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Путко Мафани
преди 7 години
Мигленче от Козяк ли ти наредиха да използваш думата популистка за партията на истинските германци?И после що ви псуваме.Това не е журналистика а проституция.И ще ми говорите за свобода на словото....За това ли е тази свобода за да мамите и манипулирате.Колкото и да напиняте будите само присмех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още