IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент трябва да гласува активиране на Член 50, реши Висшият съд*

Това означава, че правителството на Тереза Мей не може да стартира процеса по излизане от ЕС самостоятелно

12:42 | 03.11.16 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тереза Мей.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания трябва да подложи на гласуване в парламента решението за излизане на страната от Европейския съюз, преди официално да бъде стартиран процесът по Brexit, отсъди днес Висшият съд на Лондон.

"Ако бъде стартиран Член 50, това неизбежно ще доведе до промяна на вътрешните закони", заяви съдия Джон Томас в четвъртък, представяйки решението на съда.

Това означава, че правителството на министър-председателя Тереза Мей не може да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с който се започват официалните преговори с ЕС, самостоятелно, коментира ВВС. Тереза Мей заяви, че британският референдум и министерските правомощия означават, че няма нужда от вот на законодателите, но според подалите иска това е противоконституционно.

Веднага след новината британският паунд скочи над 1,24 долара, но малко след това отново се отдръпна до ниво от 1,2383 долара. 

Решението може да бъде обжалвано от правителството или да бъде отнесено към Съда на Европейския съюз – институция, срещу която се противопоставят привържениците на Brexit.

Министър-председателят заяви, че ще активира Член 50, официално уведомявайки ЕС за намерението на Великобритания да напусне, до края на март 2017 г. На референдума през юни британците гласуваха с 51,9% в подкрепа на Brexit.

Останалите 27 страни членки на ЕС заявиха, че преговорите около условията за излизането на Великобритания, които ще се проточат две години, няма да започнат преди да бъде активиран Член 50.

Политическият редактор на ВВС Норман Смит коментира, че ако решението на съда не бъде отменено, ще последват „месеци и месеци“ парламентарни препятствия.

Правителството обяви, че е разочаровано и ще обжалва решението пред Върховния съд, който вече определи време за изслушване между 5 декември до 8 декември.

*Актуализирано в 12.50 часа 

Всичко по темата Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 7 години
Това му се вика, да си чел договора и да си внимавал какво си подписвал ... Хайде сега парламента тройно нагънат го поема дали да се съобразим със суверена или не :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Едва ли има по-двулични от англичаните, ... що врява предизвикаха само да покажат колко са важни, ... че и сега Териза Мей и сие ще протестират всячески (за пред електората дето я избраха и за пред света) докато вътрешно в себе си ще са щастливи (че няма да трябва да стартират процедурата). ... Манифестиращо двуличие което САМО англичаните имат морала да демонстрират (пред които им се вържат на номерата, разбира се)! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
QUANTUM
преди 7 години
Е нали уж суверен е народа? Кое е по-важно, мнението на народа или на депутатите? Голям майтап е цялата работа. Прав е Тръмп. Всичко е една голяма игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
comet
преди 7 години
Много ме изкефи как вчера много брекзит англичани се подиграваха (по форумите си) на ирландците, че си сменили мнението преди години за членство в ЕС, а днес и англичаните натам върви да са поставени в същата позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още