IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент трябва да гласува активиране на Член 50, реши Висшият съд*

Това означава, че правителството на Тереза Мей не може да стартира процеса по излизане от ЕС самостоятелно

12:42 | 03.11.16 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тереза Мей.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: архив Ройтерс

Великобритания трябва да подложи на гласуване в парламента решението за излизане на страната от Европейския съюз, преди официално да бъде стартиран процесът по Brexit, отсъди днес Висшият съд на Лондон.

"Ако бъде стартиран Член 50, това неизбежно ще доведе до промяна на вътрешните закони", заяви съдия Джон Томас в четвъртък, представяйки решението на съда.

Това означава, че правителството на министър-председателя Тереза Мей не може да задейства Член 50 от Лисабонския договор, с който се започват официалните преговори с ЕС, самостоятелно, коментира ВВС. Тереза Мей заяви, че британският референдум и министерските правомощия означават, че няма нужда от вот на законодателите, но според подалите иска това е противоконституционно.

Веднага след новината британският паунд скочи над 1,24 долара, но малко след това отново се отдръпна до ниво от 1,2383 долара. 

Решението може да бъде обжалвано от правителството или да бъде отнесено към Съда на Европейския съюз – институция, срещу която се противопоставят привържениците на Brexit.

Министър-председателят заяви, че ще активира Член 50, официално уведомявайки ЕС за намерението на Великобритания да напусне, до края на март 2017 г. На референдума през юни британците гласуваха с 51,9% в подкрепа на Brexit.

Останалите 27 страни членки на ЕС заявиха, че преговорите около условията за излизането на Великобритания, които ще се проточат две години, няма да започнат преди да бъде активиран Член 50.

Политическият редактор на ВВС Норман Смит коментира, че ако решението на съда не бъде отменено, ще последват „месеци и месеци“ парламентарни препятствия.

Правителството обяви, че е разочаровано и ще обжалва решението пред Върховния съд, който вече определи време за изслушване между 5 декември до 8 декември.

*Актуализирано в 12.50 часа 

Всичко по темата Brexit следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
aristotel
преди 7 години
Ей каква демокрация какъв аристократизъм. Я да се чупят откакто тея влязоха при създаването на ЕС все бъркат нещата и *** *** на ШАШ и сега какво правилата са за всички а те понеже са уникални трябвало да имат специално отношения. Тея за това и непожелаха да се влеят във финансовия съюз и си оставиха паунда и сега да откраднем колкото се може повече и после пак от острова ще ни дават тон. Безсрамници, но като има продажни политици ще им вървят номерата дано баба Меркел се вземе в ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
онцетрирайте се господа!Върховния съд на Великобритания излезе с решение че БРЕКЗИТ не може да стане без да се гласува в парламента, а там няма да мине,така че които има свободни пари юруш към форекса и купувайте най безотговорно паундове ДАЖЕ КОИТО ИМА ИМОТИ ДА ГИ ЗАЛАГА БЪРЖЕ И ДА КУПУВА ПАУНДИ ЩЕ ГИ УЧЕТВОРИ ЗА МЕСЕЦ-ДВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Хаха, не се връзвайте! Имам чувството, че това е новина по-скоро заради срива на паунда на азиатските борси. Положението с Брекзит-а е свирено вече, англичаните просто искат да извлекат максимално голяма полза до самият КРАЙ, демек да откраднат каквото е възможно повече с борсови спекулации. Ако има желаещи да се обзаложим, че UK излиза от EU, съм готов да сложа едни 100лв. като облог /за начало/, някакви желаещи да подкрепят обратното??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
ей, сега да не се отметнете от излизането?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Ако следваме пропагандата! Значи империята на злото трябва да е СССР!Ако следваме критичното мислене, ще установим, че всеки един съюз, който се опитва да извземе власт от суверенните страни и да съсредоточи тази власт в ръцете на някакъв единен властови център, е Империя на Злото! Тъй като СССР, слава богу рухна! Той съще беше проект на глобалистите! Сега остава ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Информация за част от театрото което ни разиграват: Само преди няколко дена имаше важна среща между Тереза Май и шефът на Нисан за UK, след която от Нисан изненадващо обявиха че ще инвестират в разширяване на производството си в UK. Предполагам, шефът на част от международният автомобилен бизнес в UK е поставил условие за картите на масата и Тереза Мей е трябвало да му даде гаранции (предполагам да не започнат процес на оттегляне от UK пазара), но какви може да са били тези гаранции (и други подобни незабелязани от пресата, но известни на бизнеса странности) е започнало да създава неприятно дискомфорт-брожение, та се е наложило днешното съдебно решение да бъде обявено.Да не се окаже май, че цялото театро е за да могат някои хора на направят някакви пари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
red6
преди 7 години
Коя е империята на злото? ЕС? UK? USA? Русия? Момче, пий си хапчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Всички смешници, които са Про Империя Кенеффф(ЕС), трябва да знаят, че колкото по-бързо Великобритания напусне кораба, толкова по е възможно Империята на злото да изкара още 10 год., примерно!Напускането е необратимо!Тези, които потриват ръце за забавеното напускане, трябва да знаят, че съвсем скоро съюза го очаква икономическа и валутна криза! Ще се окажете в ситуация, когато в окото на урагана, една от страните ще си бие шута! Доста увлекателно като пример, за други страни, за разклатените редици на геййй дружинката ЕС! Хмммммм....Молете се Великобритания да напуска бързо и може да има Империя още 10 год. Ако напускането се забави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Ще обжалват те... толкова са щастливи, че горещия картоф отиде от министерския съвет към техните депутати :DСега по-интересното е, колко време ще протакат. Иначе точно заради тия *** никой не иска смешните Енгилизи в ЕС. Само там банковите лобита и другата едрокапиталова *** са ОК да са вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Дедо ти Мави на тебе ли ти писа прогноза тука, че не помня? хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още