IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката DEPA може да излезе от пазара за търговия на дребно с газ

Искането е на кредиторите на Гърция, съобщават местни медии

11:12 | 15.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: DEPA</em></p>

Снимка: DEPA

Кредиторите на Гърция настояват държавната газова компания DEPA да излезе от пазара за търговия с газ с крайни потребители, съобщава „Катимерини“ като се позовава на свои източници. Според изданието това трябва да стане възможно най-скоро.

Натискът за излизането на компанията от вътрешния пазар идва, след като DEPA съобщи своята стратегия за разширение именно в този сектор, допълва още „Катимерини“.

DEPA се занимава с разпределението на газа в Гърция. 65% от капитала й е собственост на правителството, а 35% - на Hellenic Petroleum.

През 2005 г. с цел либерализация на газовия пазар от нея беше отделена дейността по транзитиране на природния газ и тази функция беше поета от новосъздадената компания DESFA. Именно тя транспортира газа, който идва от газопроводите от България, Турция и от терминалите за втечнен газ в страната.

DEPA е партньорската компания, с която Българският енергиен холдинг (БЕХ) работи за реализацията на газовата връзка ICGB между Комотини и Стара Загора. По нея България трябва да получава газ от Каспийския регион, а вероятно и от нов терминал за втечнен газ, който ще бъде изграден край Александруполис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още