IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 9 хил. лекари са напуснали Гърция в последните шест години

Страната е изправена пред парадокс - младите лекари не могат да намерят работа, а системата страда от застаряване и липса на специалисти

12:43 | 22.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От 2010 година до средата на 2016 година 9,3 хил. лекари са напуснали Гърция в търсене на място за професионална реализация, съобщава "Катимерини". Данните са на Атинската медицинска асоциация (ISA).

Само от 1 януари до 31 октомври 2016 година организацията е издала 1 018 сертификата за работа в чужбина на гръцки лекари. През цялата 2015 година издадените сертификати са били 1 521. Броят на медиците, които напускат страната, се увеличава през миналата година спрямо 2014 година. Но пикът е бил през 2013 година, когато сертификатите за работа в чужбина са били 1 808.

Основно страната напускат лекари, които не могат да намерят работа в гръцки болници, показва статистиката. Те се насочват предимно към Великобритания, Германия, Кипър, Франция и Швейцария. През тази година желаещите да работят във Великобритания намаляват, вероятно продиктувано от плановете на страната да напусне ЕС.

Расте броят на гръцките лекари, които отиват на работа в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия през последните години.

Болниците в чужбина привличат с много по-атрактивни заплати, отколкото Гърция може да предложи. В швейцарските болници например стартовата заплата е около 6 хил. евро на месец. В Саудитска Арабия заплащането е още по-привлекателно - клиника предлага заплата от 11 хил. евро на месец, освободени от данъци, 40 дни отпуска и средства за настаняване.

Напускането на лекарите поставя на изпитание здравната система на Гърция, допълва още "Катимерини". Според данни на синдикатите на болничните работници страната изпитва недостиг на 6 хил. специалисти. Голяма част от лекарите са назначавани с временни договори и на не много добри позиции.

От ISA посочват още един сериозен проблем - младите лекари по-трудно намират работа, а и заплатите за тях са по-ниски.

"Това, в комбинация с неспособността на правителството да изготви устойчива и ефективна политика в здравеопазването, е причината за безпрецедентната миграционна вълна", заявяват още от Асоциацията и допълват, че страната е изправена пред парадокс - младите лекари не могат да намерят работа, а системата страда от застаряване на работещите и липсата на специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още