IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената енергия ще повиши сметките за ток в Германия през 2017 г.

Средно цената на някои от доставчиците на електроенергия ще се увеличи с 3,5 на сто

12:32 | 25.11.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От 1 януари 2017 г. 250 доставчика на електроенергия в Германия ще увеличат цената за своите клиенти, съобщава онлайн изданието The Local. 

Изчисленията са, че средно ръстът ще бъде в рамките на 3,5%, което означава, че разходите за електроенергия през 2017 г. ще се повишат с 50 евро. В някои провинции обаче повишението ще бъде по-значимо – в Бавария например цените ще нараснат с 15 на сто.

Причината за това увеличение не е цената на тока на едро – на пазарите тя достига най-ниското си ниво от години. Увеличава се обаче един от компонентите – за зелена енергия.

Субсидиите за възобновяема енергия ще се увелимат с 8,3% през 2017 г. до 6,88 евроцента за киловат, посочва още изданието. Средно секторът получава около 29,5 млрд. евро годишно подкрепа от държавата.

Не всички доставчици съобщават за увеличение на цената на тока. Някои от големите компании като RWE и E.on засега се въздържат от такива анонси, което не означава, че през 2017 г. няма да пристъпят към тази крачка.

Законодателството в Германия предвижда компаниите да уведомят своите клиенти шест седмици предварително за планирана промяна в цената на електроенергията.

Вариант за потребителите да избегнат увеличението на сметките е да сменят доставчика. Експертите обаче предупреждават за възможни капани – например бонус за нов клиент, който да подлъже потребителите, че офертата като цяло е по-изгодна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
vladconsult
преди 7 години
НЕ на еко тероризма който загробва европейците!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още