IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Пен е заплаха за целия ЕС, смята чешкият външен министър

Несигурността е сред големите заплахи за общността, казва Любомир Заоралек

16:47 | 25.11.16 г. 5
<p>
	Марин Льо Пен. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Марин Льо Пен. Снимка: архив Ройтерс

Избирането на Марин льо Пен за президент на Франция може да се окаже фатално за Европейския съюз (ЕС), предупреждава външният министър на Чехия Любомир Заоралек в интервю за Die Presse.

Според него идването на власт на лидера на националистическата партия ще постави под изпитание отношенията между двете водещи държави в общността – Франция и Германия.

Марин льо Пен е един от кандидатите за президент на Франция. Изборите са насрочени за пролетта на 2017 г. 

Заоралек коментира още и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Според него все още трудно може да се прогнозира как това ще се отрази в световен мащаб, тъй като няма ясни индикации какви политики ще следва милиардерът в своя мандат. Според него обаче тази несигурност също може да доведе до хаос.

Несигурността около Brexit притеснява Заоралек. „Ако имахме график, бихме могли да се справим по-лесно“, казва той и допълва, че несигурността е най-големият враг на Европа, а има опити тази несигурност да се засили.

Заоралек подчертава, че в момента ЕС е изправен пред изпитание, защото общността не е създадена да издържи на толкова много кризи и трябва да бъде търсен отговор в движение. Той е категоричен, че Европа трябва да покаже на своите граждани, че съюзът е напълно функционален и в проекта „има още живот“.

„Ако не успеем, последиците за Централна и Източна Европа ще бъдат много неприятни“, предупреждава още чешкият външен министър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ааа дам после тоя в Австрия ако стане Хофер ще е той, оня в Холандия и той после целия ЕС ще е заплаха за самия него си. Чакам само инагурацията на Тръмп и вече встъпил в длъжност като президент да им се изтъпандри там при Европенделите да им вида физиономиите и кво ше му обясняват Оланд и Меркелица. Педиста Шулц усети явно на къде отиат нещата и си би камшика рано рано щото пред вицето чичо Майк Пенс педдали не върят никак даже .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Тоя кавал чешкия министър да се поогледа в съседна Австрия кво става , баси нещестника !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
След като десетилетия наред светът бе управляван от либерали глобалистивреме е да видим как ще се справят патриотите -национолисти.В САЩ и Великобритания точно такива дойдоха на власт,такава е демократичната мода.Пък и какво и е лошото на тази жена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
По добре да си мери приказките министъра , щото ако тая стане президент да не се налага да обяснява какво е искал да каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още