IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa очаква пилотите на масата на преговорите

Полетите ще бъдат възстановени в понеделник, очакват от авиокомпанията, след като пилотите не заявиха нови стачни действия

13:03 | 27.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пилотите от синдикалната организация Vereinigung Cockpit (VC) трябва да се върнат на масата на преговорите и да потърсят компромис в спора за заплащането, а не периодично да излизат на протест. Това коментира Бетина Фолкенс, член на борда на Lufthansa.

"Трябва да разговаряме. Надявам се, че VC най-накрая ще променят своята безкомпромисна позиция", каза тя в интервю за Bild am Sonntag, допълва Ройтерс.

От Twitter акаунта на авиокомпанията става ясно, че в понеделник (28 ноември) най-вероятно всички полети ще бъдат изпълнени. От Lufthansa посочват, че синдикалната организация на пилотите заяви, че ще съобщава 24 часа по-рано за планирани протестни действия. На този етап такова заявление не е изпратено. Призивът е пътниците да проверят статуса на своя полет. 

Днес (27 ноември) пилотите също не стачкуват, но въпреки това 35 полета не са изпълнени като последица от стачните действия в предишните дни, обясниха от компанията на своя уеб сайт.

За последните дни Lufthansa отмени 2,8 хил. полета, включително от и до София, което засегна 350 хил. пътници.

Авиокомпанията и VC спорят вече повече от година за заплащанията. Синдикатът отхвърли последното предложение, направено от ръководството на Lufthansa в петък - повишение от 4,4% на заплащанията и еднократно заплащане в размер на заплатата за 1,8 месеца. Пилотите обаче настояват за увеличение от 3,7% за 5,4 хил. пилоти, но със задна дата - от 2012 година насам.

Въпреки че не приеха последното предложение, пилотите не заявяват продължаване на протеста си.

Този спор коства милиони евро на Lufthansa. През 2014 година загубите се оценяват на 222 млн. евро. През 2015 година заради стачки на пилотите компанията загуби 231 млн. евро. Само първите два дни на последния протест коства 20 млн. евро, заявиха от Lufthansa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още