IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monte dei Paschi планира продажба на акции и суап на облигации

С новия ход банката се опитва да привлече 5 млрд. евро от частни инвеститори

18:29 | 15.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Италианската банка Monte dei Paschi di Siena ще се опита да продаде акции до края на годината и да разшири замяната на дълг срещу капитал в последен опит да привлече 5 млрд. евро от частни инвеститори и да избегне спасяване от държавата, съобщава Bloomberg.

Офертата за суап ще бъде увеличена до 4,5 млрд. евро и ще включва т.нар. хибридни облигации FRESH 2009, заяви италианската банка в сряда. Облигационерите вече са договорили да обменят около 1,02 млрд. евро за акции. Офертата за замяна на инвеститорите на дребно, както и резервираните за тях продажби на акции, са обект на регулаторно одобрение.

„Това е един предизвикателен опит с висок риск на изпълнение“, казва Джакопо Чекатели, ръководител на Marzotto SIM, базирана в Милано брокерска къща. „Той може да бъде успешен само ако рицарят на бял кон дойде и инвестира в банката. Съмнявам се, че могат да успеят сега, след като вече месеци наред се опитват безуспешно да ангажират инвеститори от цял свят“, допълва той.

Monte Paschi се опитва да привлече достатъчно капитал от втория суап на облигации, за да получи ангажимент от държавния инвестиционен фонд за около 1 млрд. евро, докато в същото време банките, консултанти по сделката, ще пуснат акции сред инвеститорите на пазара, сочат запознати източници.

Ако офертата успее, лоши заеми за 28 млрд. евро ще бъдат включени в пакети с ценни книжа и продадени на инвеститори, премахвайки ги от баланса на Monte Paschi. Привлеченият капитал ще бъде ползван, за да се покрият загубите на банката от продажбата на лошите заеми. Ако продажбата се окаже неуспешна, превръщането на дълг в акции ще бъде анулирано.

В случай че банката не успее да събере капитал от частни инвеститори, тя ще трябва да потърси финансова подкрепа от правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още