IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Критични седмици за управлението на Алексис Ципрас

Гръцкият премиер отново показва своето старо лице, което разтревожи кредиторите на страната

16:26 | 20.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел и Алексис Ципрас значително подобриха отношенията си след лятото на 2015 година. <em>Снимка</em>: <em>архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Алексис Ципрас значително подобриха отношенията си след лятото на 2015 година. Снимка: архив Ройтерс

Критични седмици очакват гръцкия премиер Алексис Ципрас. Причината е новото напрежение между правителството и кредиторите, свързано с подкрепата за уязвимите пенсионери в края на годината.

Правителството предвижда да раздаде 617 млн. евро за 1,6 млн. пенсионери с пенсия под 850 евро. Средствата идват от преизпълнение на приходите в бюджета. 

В допълнение от преизпълнението на данъчните приходи, което е в размер на 1,6 млрд. евро, правителството ще отложи премахването на облекченията за данък добавена стойност за острови в Егейско море, които са най-засегнати от бежанската вълна. ДДС за тези острови е в размер на 17%, докато в останалата част от страната е 24 на сто. 

Тази мярка трябваше да бъде гласувана на 19 декември, но депутатите отложиха дебатите и вота за 21 декември. 

Според споразуменията Гърция трябва да съгласува всеки допълнителен разход с кредиторите. А институциите се оказаха изненадани от анонса на премиера.

Затова и до изясняване на случая Европейския стабилизационен механизъм замрази краткосрочните мерки, които трябва да облекчат гръцкия дълг. Това, което е по-важно обаче е, че няма изглед вторият преглед по спасителната програма да приключи до края на годината.

Гърция няма спешна нужда от парични средства, но затварянето на преговорите ще е важен сигнал за инвеститорите и първата крачка за завръщането на страната на международните пазари. Затова и Алексис Ципрас предупреди своите депутати, че при провал на разговорите по преговорите може и да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

Подобен ход би означавал сигурно падане на СИРИЗА от власт и неясно политическо бъдеще за партията и нейния лидер. Предварителните проучвания показват, че с голямо мнозинство управляваща ще бъде консервативната „Неа демократиа“.

Все пак не бива да се подценяват и уменията на Алексис Ципрас да оцелява. През 2015 година той промени изцяло своите позиции при разговорите с кредиторите, но въпреки това спечели отново подкрепата на гърците и управлява с нов мандат и след подписване на третата поредна спасителна програма за страната.

Новата мярка в подкрепа на пенсионерите, която анонсира в началото на месеца, напомня много на позабравените практики за раздаване на бонуси в края на годината и връща старото лице на СИРИЗА, с което партията и дойде на власт в началото на 2015 година.

Според прочувания в гръцките медии пенсионерският бонус, който вече получи подкрепата на парламента, макар и без участието на опозиционната все още „Неа домократиа“, се възприема положително от 50% от гърците. Проучването на Pro Rata за „Ефимерида“, цитирано от „Катимерини“, показва, че без позиция по тази мярка са 19% от анкетираните.

Тези резултати трябва да бъдат разглеждани на фона на непрекъснато спадащата подкрепа за СИРИЗА и ниското доверие в управлението заради направените тежки реформи в страната през последните месеци.

За свършената тежка работа от гръцкото правителство признават всички институции. Единственият ход на Ципрас извън рамките на договореното обаче отново нарушава доверието, което беше изградил в последните месеци.

И все пак не всичко е загубено. Според комисаря по въпросите на еврото Валдис Домбровскис има много добри перспективи пред преговорите за приключването на втория преглед на програмата, както и за изглаждането на позициите между Международния валутен фонд и европейските кредитори на Гърция.

Всъщност именно неяснотата около участието на МВФ в програмата за Гърция през следващите години е сред големите проблеми за гръцкото правителство. Германия е основният поддръжник на участието на Фонда в гръцката програма, но не е съгласна с идеята за сериозно „орязване“ на дълга на страната, за да може той да бъде устойчиво управляван.

Атина пък не е поддръжник на МВФ, наричайки методите му „недомократични“, въпреки че Фондът подкрепя основното искане на страната за опрощаване на задълженията. Представители на институцията вече коментираха за нуждата от ново съкращаване на пенсиите и премахване на данъчни облекчения, за да може Гърция да постигне искания бюджетен излишък от 3,5% през 2018 година.

Позицията на европейския комисар Пиер Московиси обаче е различна. За него заложените бюджетни цели са напълно изпълними и без нови строги икономии.

В най-добрия случай европейските кредитори и МВФ могат да постигнат компромис, но е възможно и гръцкият премиер да влоши още повече отношенията между Фонда и Берлин, подавайки оставка и поставяйки в неясно положение изпълнението на третата спасителна програма на страната.

На този етап Ципрас няма никакви намерения да се отказва от програмата в подкрепа на пенсионерите и не вижда и проблем в това да разпредели средства от преизпълнението на бюджета. През уикенда в реч по време на конгреса на Европейските леви, от която формация е част и СИРИЗА, гръцкият премиер беше категоричен, че е време кредиторите на страната да признаят жертвите, които прави гръцкия народ в името на Европа.

„Оптимист съм, че Гърция ще постигне своите цели, но ние никога няма да приемем логиката на икономиите, които разрушават гръцкото общество“, каза той, цитиран от Ройтерс. 

Работна група на Еврогрупата пък ще заседава извънредно на 20 декември. Експертите ще анализират дали отпуснатите бонуси нарушават обещанията на Атина. За гръцкото правителство отговорът е категорично "не". 

Отговорът на кредиторите ще дойде след заседанието на Еврогрупата на 26 януари 2017 година. Тогава ще стане ясно и дали ще бъде финализиран вторият преглед на спасителната програма. Дотогава институциите са в непрекъснат контакт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Българският пенсионер от страната на стабилността ще получи от трите най дългия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Правителството предвижда да раздаде 617 млн. евро за 1,6 млн. пенсионери с пенсия под 850 евро.-------------------------------------------------------Което прави по няма и 400 евро средно на калпак. Някой да ми припомни какви бяха пенсиите на българските пенсионери и какви бонуси ще получат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още