IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще получи безплатна електроенергия по Коледа заради засилено предлагане

Очаква се повечето генерирана енергия от вятърни турбини да повиши сериозно предлагането

17:21 | 22.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цената на търгуваната електроенергия на Коледа в Германия ще спадне под нулата, след като се очаква повечето генерирана енергия от вятърни източници да повиши предлагането, съобщава Bloomberg.

Цените може да бъдат отрицателни за няколко часа или дори дни по време на коледния сезон, след като очакванията са германското производство от вятърни източници да достигне рекордни нива, а температурите да се увеличат с повече от 5 градуса над нормалните за сезона.

Отрицателните цени са „в резултат на слабото търсене на енергия по време на коледния сезон, когато заводите не работят, а хората отиват на почивка или посещават семействата си“, казва Елчин Мамадов, анализатор в Bloomberg Intelligence. 

Операторите на електропреносната мрежа в Германия може да изпитат трудности, ако има голямо количество генерирана от вятър енергия, която трябва да бъде пренесена от север на юг заради по-голямо търсене.

Отрицателните цени означават, че производителите трябва или да затворят електроцентралите си, за да намалят предлагането, или да платят на потребителите да ползват електричество.

Очаква се производството на електрическа енергия от вятър да достигне 33,7 гигавата на 27 декември, което е близо до рекордните 33,8 гигавата от февруари, сочи модел на Bloomberg и данни от European Energy Exchange. С един гигават може да се захранят 2 млн. европейски домове.

Мекото време може да намали търсенето на енергия. Очаква се през следващите пет дни температурите в Европа да са над типичните за сезона, според данни на MDA Information. Прогнозите са най-топло да е времето именно в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
valentino29
преди 7 години
С един гигават може да се захранят 2 млн. европейски домове.-------------------------------------------------------------------------------500вата на семейство.Дано не си пекат пуйките едновременно.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още