IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GasLog ще участва в проекта за терминал за втечнен газ край Александруполис

Компанията е собственик и оператор на близо 30 танкера за втечнен газ

15:54 | 27.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Танкер за LNG газ. Снимка: <em>GasLog</em></p>

Танкер за LNG газ. Снимка: GasLog

Европейският конгломерат GasLog купува 20% от гръцката компания Gastrade и по този начин си осигурява участие в проекта за изграждането на терминал за втечнен газ край Александруполис. За сделката съобщават и двете компании, но без да уточняват подробности за цената и други аспекти от споразумението.

Базираната в Монако GasLog притежава и управлява близо 30 танкера за втечнен газ. От компанията отбелязват, че новото съоръжение край Александруполис разкрива нови възможности и диверсификация на газовите доставки за редица европейски държави. Една от тях е България.

Интерес към дейностите на Gastrade проявяват още и гръцката DEPA и Българският енергиен холдинг (БЕХ), уточняват от гръцката компания.

Проектът за LNG терминала има подкрепата и на българските, и на гръцките власти. Той беше обявени и за проект от общностно значение от Европейската комисия. Плановете са втечненият газ от терминала да бъде пренасян за България и страните от региона (Сърбия, Македония, Румъния, Унгария и Украйна) през новата газова връзка IGB. Тя ще свърже гръцката и българската газопреносна мрежа при точките Комотини - Стара Загора.

Първите проучвания за изграждането на терминала получиха и частично европейско финансиране. Очакванията са, че те ще започнат в началото на 2017 година.

Окончателното инвестиционно решение дали ще бъде изграден терминал за втечнен газ край Александруполис трябва да бъде взето до края на 2017 година. При положително становище от страна на Gastrade и неговите акционери, новото съоръжение ще бъде въведено в експлоатация до края на 2019 година.

Плановете предвиждат терминалът да бъде изграден в близост до пристанището на Александруполис. Капацитетът му ще бъде 6,1 млрд. куб. метра газ годишно, допълват от Gastrade.

Очакванията са, че разходите за новия терминал ще бъдат около 370 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още