IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви промени се очакват в Румъния след избора на ново правителство

Налице е първият скандал, свързан с новата власт, коментира за БНТ Стилиян Деянов

14:46 | 08.01.17 г.
<p>
	Новото румънско правителство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новото румънско правителство. Снимка: Ройтерс

Румъния е с ново правителство. Какво ще се промени в страната, ще бъдат ли изпълнени гръмките предизборни обещания за рязко увеличение на доходите и намаляване на данъците и ще се оправдаят ли опасенията на скептиците, че румънският модел за борба с корупцията може коренно да се промени и дори да изчезне – това коментира пред БНТ Стилиян Деянов от Букурещ.

Заклеването на новото правителство ще се запомни с необичайното иронично слово на президента Клаус  Йоханис, което наруши протоколната монотонност на събитието и очерта основните опасения, произтичащи от заявените приоритети на новия социалдемократически кабинет.
Йоханис подчерта три неща.

Първо, че обещаното в предизборната кампания чудо - увеличаване на заплатите и пенсиите и същевременно сваляне на данъците - не трябва да остане само пропаганда. То трябва да бъде постигнато при бюджетен дефицит под 3% и не за сметка на икономическия растеж. 

Второ, че новото правителство не трябва да забравя принадлежността на Румъния към ЕС и НАТО.
И трето, че независимата съдебна система и борбата с корупцията са съществено важни за бъдещето на страната.

Самата личност на избрания нов министър на правосъдието изглежда потвърждава последното опасение. Флорин Йордаке е известен със съпротивата си срещу Националния департамент Антикорупция.

Верен на репутацията си, още с първите си изказвания новият министър се обяви срещу мониторинга на ЕК в областта на правосъдието и заяви, че очаква отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка. Йордаке също така каза, че е необходим нов закон за амнистията.

Тези стъпки се вписват изцяло в предизборната реторика на социалдемократите, според която Департаментът Антикорупция е инструмент за поръчково правосъдие и чуждо влияние.

Така, парадоксално, в дните, в които в България се създава партия, искаща да започне вечно незапочващата борба срещу корупцията по румънски модел, румънският модел е на път да изчезне или поне коренно да се промени.

Друг интересен факт, свързан с новото румънско правителство, е, че председателят на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня си осигурява пълен личен контрол върху управлението на страната. Осъденият за купуване на гласове Драгня не успя да стане премиер, защото по закон осъждани лица нямат право да заемат длъжности в правителството.

Ключовите позиции в новия кабинет обаче са запазени за неговите най-близки сътрудници: Севил Шайде, с която Драгня е свързан не само професионално, но и като свидетел на нейната сватба, застава начело на мегаминистерството на регионалното развитие, администрацията и европейските фондове.

Друг близък сътрудник на Драгня, Кармен Даниела Дан, дългогодишен префект на неговия избирателен район - област Телеорман, ще ръководи Министерството на вътрешните работи.

Не изглежда обаче невъзможно в обозримо бъдеще Драгня все пак да стане премиер. В часовете след встъпването на правителството в длъжност румънският омбудсман изпрати на Конституционния съд закона, според който осъдени лица не могат да са част от изпълнителната власт. 100 хил. души вече подписаха петиция срещу действията на омбудсмана и дори преспите, затрупали северната ни съседка, не успяха да разсеят вниманието от първия скандал, свързан с новата власт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още