IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Твърд" Brexit ще е сериозен проблем за здравната система на Великобритания

Над 10% от хирурзите в страната са чужденци, дошли от ЕС, сочат данните на британските здравни власти

13:37 | 05.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През лятото на 2016 година британците изненадващо решиха, че страната им трябва да напусне ЕС. Според анализатори една от основните причини за този резултат от общественото допитване са чуждите граждани и опасенията на британците за тяхното влияние върху трудовия пазар.

Именно по тази причина и очакванията са, че британските власти няма да са съгласни да запазят свободното движение на работници от ЕС, а това обещава и „твърд“ Brexit, тоест напускане на общността без споразумение. Това ще има значителен ефект върху икономиката.

Анализ на европейското издание Politico показва още, че в някои области, като например здравната система, липсата на европейски експерти може да се окаже решаваща за качеството на предлаганите услуги.

Проучването на изданието показва, че работещите в здравната система граждани на друга държава в ЕС не са толкова голям процент – в Лондон те са около 10%, но в други части на страната процентът е по-нисък. Общо около 130 хил. граждани на ЕС работят в британската здравна система.

Проблемът обаче е, че в някои медицински области липсата на споразумение за свободно движение на работници ще се отрази пагубно. Става дума за специалисти в областта на кардиохирургията (25% са от ЕС), неврохирурзи (18%), детски хирурзи (16%), пластични хирурзи (15%) и офталмолози (14%). По данни на здравните власти в страната малко над 10% от специалистите по обща хирургия в страната са чужденци от друга страна в ЕС.

Според експерти здравната система просто няма да функционира нормално без тези специалисти.

Във Великобритания работят и 619 психиатри от друга държава в ЕС, а състоянието на нацията е такова, че не могат да си позволят да ги загубят, отчитат още британски здравни експерти.

Основната част от лекарите и медицинските сестри от ЕС във Великобритания идват от Ирландия, Полша, Испания, Португалия и Италия, посочва още Politico. Според изданието голяма част от тях ще потърсят ново работно място заради несигурността около излизането на страната от ЕС.

Затова и много експерти настояват за по-гъвкава политика, що се отнася до здравната система и чуждите работници. 

Развитието на ситацията около Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
red6
преди 7 години
Е как бре - нали Брексит щеше да им оправи NHS :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
driverf1
преди 7 години
Браво.....,точно в десятката.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
majnata
преди 7 години
"Във Великобритания работят и 619 психиатри от друга държава в ЕС, а състоянието на нацията е такова, че не могат да си позволят да ги загубят, отчитат още британски здравни експерти."Какво искате да кажете , че англичаните са откачалки ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още