IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново напрежение между Турция и Гърция в Егейско море

Турски F16 е навлязъл в гръцкото въздушно пространство, докато гръцкият военен министър се е намирал наблизо

13:12 | 01.02.17 г. 2
<p>
	F16. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

F16. Снимка: Архив Ройтерс

Турски F16 е нарушил гръцкото въздушно пространство край о. Имиа, съобщава гръцкото издание „Катимерини“. Нарушението е станало по време на церемония в памет на трима гръцки военни, загинали при катастрофа с военен хеликоптер в региона през 1996 г.

Тогава Турция и Гърция едва не стигнаха до военни действия заради спор за няколко острова в Егейско море. Напрежението беше изгладено след подписването на Лозанските споразумения.

Във възпоменателната церемония са участвали гръцкия военен министър Панос Каменос и други висши военни, допълва изданието.

В края на миналата седмица турски военен кораб наруши гръцкото пространство, навлизайки във водите около Имиа. Във вторник имаше и „среща“ на турски и гръцки военни самолети край о Хиос, допълва изданието.

В Атина коментират, че причината за този натиск е решението на гръцкия съд да не допусне екстрадирането на осмина турски военни, които потърсиха убежище в Гърция след опита за преврат в средата на миналата година. Преценката на съда е, че в родината си те няма да получат справедлив процес.

Към момента реакцията на премиера Алексис Ципрас е изключително обрана. По време на визитата си в Сърбия вчера той очерта своето виждане за бъдещето на Балканския полуостров, основано на „мирно съвместно съществуване и сътрудничество между народите“, пише гръцката информационна агенция Ana Mpa.

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос коментира, че нарушението на границата в неделя е много сериозно – Турция е навлязла в граничното пространство на Гърция и на ЕС и призова Анкара да спазва постигнатите в Лозана споразумения.

Той директно заяви, че тези проблеми засягат не само отношенията между Турция и Гърция, но и отношенията между Турция и ЕС.

Още по-краен е военният министър Панос Каменос. В края на 2016 г. той беше категоричен, че страната му няма да търпи провокации от държави, които подлагат на съмнение териториалния интегритет на Гърция, допълва „Катимерини“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 7 години
простите руски *** си мислят че Турция е в ЕС :):) ае по леко с лъжите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 7
sssaaa
преди 7 години
Ами що не ги смъкнат нарушителите. Какво ги бърка? Как тия чал.ми смъкнаха Руски самолет. Каква е разликата сега?ЕС има двойни стандарти - един път може, друг път неможе да защити и изкаже мнение за територуалната неприкосновеност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още