IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките фермери готвят голям протест в центъра на Солун

Блокадата на гръцко-македонската граница остава поне до 3 февруари

10:38 | 02.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките фермери планират да влязат със селскостопанска техника в центъра на Солун като част от протестите срещу увеличаването на данъците и осигуровките на заетите в сектора, както и срещу високата цена на горивата, пише Ana Mpa.

Въпреки очакванията, че блокираният пункт Евзони на гръцко-македонската граница ще бъде отворен в сряда, това засега още не е факт. Протестиращите фермери и животновъди от областта заявиха, че граничния пункт ще остане затворен поне до 3 февруари. Те няма да участват в похода на своите колеги в Солун.

През граничния пункт се пропускат само камиони, чиито товари се преценяват от фермерите като бързоразвалящи се. По-рано днес 57 камиона са били пропуснати през границата, допълва агенцията.

Пътищата в региона са блокирани и има засилено полицейско присъствие. Засега до ефективно затваряне на българската граница не се е стигнало. Преди дни за час движението през пункта „Промахон – Кулата“ беше възпрепятствано, след като земеделска техника блокира пътен възел край Сидирокастро.

След намесата на гръцката полиция блокадата беше премахната. Медии не съобщават за допълнително напрежение между полицията и фермерите, нито за извършени арести.

Земеделският министър на Гърция Евангелос Апостолу коментира, че е открит за диалог с протестиращите фермери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още