IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките военни остават в пълна бойна готовност

В дипломатическите среди има опасения, че властовият вакуум във Вашингтон може да забави реакцията при ескалация на напрежението между Атина и Анкара

12:25 | 06.02.17 г.
<p>
	Алексис Ципрас в Малта. Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас в Малта. Снимка: Архив, Ройтерс

Гръцките военни остават в "пълна бойна готовност, но спокойни" въпреки коментарите на Турция, че ще търси Атина в опит да намали напрежението в региона.

Турският министър на отбраната Фикри Ишик коментира пред Hurriyet, че много проблеми между двете държави не са решени до днес, но пътят е „продължаване на преговорите“, пише Politico.

Отношенията между Гърция и Турция, съюзници в НАТО, се влошиха в края на януари с отказа на Върховния съд на Гърция да екстрадира осмина турски военни, избягали след опита за преврат през юли.

Последваха няколко откровени провокации от двете страни. Турция наруши многократно пространството на Гърция, а военният министър Панос Каменос определи тези действия като „каубойски лудории“.

За Ишик този коментар е „абсолютно неоснователен и безотговорен“, допълва още Politico.

Към момента Атина призовава за спазване на принципите на международното право и на договорите от Лозана, с които са уредени споровете между двете държави в Егейско море. В края на миналата седмица турският премиер Бинали Йълдъръм коментира,че въпреки тези споразумения има 130 островчета, чиято собственост не е ясна.

На това твърдение обаче имаше незабавен отговор. По време на срещата на лидерите на ЕС в Малта премиерът на Гърция Алексис Ципрас категорично заяви, че в Егейско море „няма сиви зони“ и страната ще защити своите суверенни права.

Колкото и мека да е всъщност официалната реакция на нарушенията на турските военни, гръцките медии вече съобщават за увеличаване на охраната на турското консулство в Комотини. Причината е проява на вандализъм, извършена от лява организация в сутрешните часове на 6 февруари.

В дипломатическите среди пък има опасения, че властовият вакуум във Вашингтон може да доведе до липсата на бърза реакция, ако напрежението между Турция и Гърция ескалира, допълва гръцкото издание „Катимерини“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още