IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК анализира идеи на "Газпром", удовлетворяващи искания по делото за монопол

След уточнение на всички подробности предложенията ще бъдат подложени на пазарен тест, каза комисарят по конкуренцията на ЕС

18:40 | 08.02.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е получила предложение от "Газпром" по делото за злоупотреба с монополно положение, което се анализира. Предложенията на газовия гигант донякъде удовлетворява очакванията на Брюксел за свободно движение на газа в ЕС и конкурентни цени, но има още неизяснени моменти.

Това коментира по време на пресконференция комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, предавана във видеосистемата на ЕК.

Комисарят представи санкции, които Комисията налага за нарушения на конкуренцията в областта на рециклирането на автомобилни акумулатори. Санционирани са три фирми - Campine, Eco-Bat Technologies и Recylex, за общата сума от 68 млн. евро. В картела е участвала и Johnson Controls, на която не е наложена глоба, защото е съобщила за нарушаването на правилата на ЕК. 

По делото на "Газпром" Вестагер уточни, че ЕК се намира в постоянен контакт с руската компания, за да бъдат изяснени всички спорни моменти в делото и се надява за бързо решение на проблема. След уточняване на позициите ще бъде направен пазарен тест на предложенията на "Газпром".

Тя посочи, че не може да даде краен срок кога ще приключи процедурата по това дело.

ЕК обвини "Газпром" за злоупотреба с доминиращо положение на пазара в няколко държави в Източна Европа, сред които и България. Комисията предяви и претенции за възможно завишаване на цените за част от европейските потребители на компанията.

В края на миналата година имаше серия от срещи между ръководителите на "Газпром" в Брюксел и се очаква, че делото ще бъде финализирано до броени месеци. Ако руската компания бъде призната за виновна по обвиненията, глобата, която може да й бъде наложена, е до 10% от оборота на пазара, на който е извършено нарушението.

В руски медии обаче се заговори, че ЕК и "Газпром" могат да постигнат споразумение, което не предполага налагане на глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още