IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото "Газпром", което Маргрете Вестагер трябва да реши през 2017 г.

Решението може да влоши още повече отношенията между ЕС и Русия или да скара Централна и Източна Европа с Брюксел

17:30 | 03.01.17 г. 2
<p>
	Централата на &quot;Газпром&quot; в Москва. Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Централата на "Газпром" в Москва. Снимка: "Газпром"

Маргрете Вестагер, комисарят по въпросите на конкуренцията в Европейския съюз (ЕС), от дълго време е под светлините на прожекторите и вероятно през тази година вече ще усети "жегата", пише европейското издание Politico.

През 2016 г. тя привлече вниманието с рекордната глоба, наложена на Apple, в размер на 13 млрд. евро заради данъчни договорки с Ирландия. През тази година я очакват още няколко сериозни казуса.

Едно от най-очакваните решения ще бъде за проверката на Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение от страна на "Газпром" в страни от Централна и Източна Европа, включително и България.

Произнасянето на Брюксел по казуса обаче може да се окаже доста сложно. От една страна отношенията между ЕС и Русия са доста охладнели и милиардна санкция срещу "Газпром" би върнала нещата назад до Студената война, пише Politico. От друга страна споразумение без глоба, за какъвто вариант вече се заговори, няма да бъде добре прието от засегнатите страни, а и от европейските граждани като цяло. Подобно решение може да повиши враждебността към Русия.

Развръзката обаче предстои скоро - "Газпром" внесе последните искани обяснения по казуса в края на декември, а решение от Вестагер по него може да бъде очаквано до края на този месец.

В енергийната сфера се очаква и окончателното обявление на ЕК за строителството на още два блока в АЕЦ "Пакш" в Унгария. На този етап от Брюксел коментират, че плановете на унгарското правителство не нарушават европейските норми в енергийния сектор. Администрацията на Вестагер проверява и практиките на EDF при закупуването на активи на Areva.

Работата на комисаря през тази година обаче не свършва дотук. Комисията трябва да се произнесе още и по дълго анализираната дейност на търсачката на Google. Съмненията, че компанията нарушава конкуренцията в Европа са още от 2010 г. Google се защитава усилено, но също е застрашена от глоба в размер на милиарди. Решението се очаква в началото на тази година.

На бюрото на Вестагер има и още три мега сделки на обща стойност 220 млрд. евро. Те могат съществено да променят агрохимическата индустрия по света. Става въпрос за сливанията между ChemChina и Syngenta, както и между Bayer и Monsanto и DuPont и Dow Chemical.

Очаква се през 2017 г. Брюксел да се произнесе още и по темата за данъчните облекчения, които Amazon получаваше от Люксембург по времето, когато председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер беше премиер на Великото херцогство. Делото е аналогично с това на Apple от лятото на 2016 г.

Проверяват се и данъчните облекчения на люксембургското правителство за McDonald`s.

През 2017 г. Маргрете Вестагер трябва да коментира и проверката на сделката между Facebook и WhatsApp и дали няма нарушения, свързани с конкуренцията на европейския пазар, свързани с нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Естествено че всички се страхуват от ***. Ти знаеш ли какъв ужас е да навлечеш ватенка на гърба си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 7 години
ето на това се вика манипулативна статия :):) опитваща се да ни всее страх от ***... къв казус кви 5 лева? а като одрусахте ябълката що не ви беше страх от САЩ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още