IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Шойбле обърна палачинката: Подкрепя ЕС на две скорости

В бъдеще международният натиск ще доведе до задълбочаване на интеграцията в ЕС, смята германският финансов министър

11:09 | 24.03.17 г. 3
<p>
	Волфганг Шойбле.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изглежда се е отказал от проповедите за задълбочаване на интеграцията в Европейския съюз (ЕС) и вече защитава развитието на няколко скорости на блока в навечерието на неговата 60-та годишнина, пише Financial Times.

Дългогодишният съюзник на германския канцлер Ангела Меркел коментира в интервю, че ЕС има нужда от гъвкавост на фона на враждебността на популистите към идеята за трансфериране на повече правомощия към Брюксел.

Шойбле отрича да е разочарован от избледняването на идеята за европейска федерализация, която той подкрепяше в продължение на десетилетия и която е залегнала в ангажиментите на ЕС за сближаване от 1983 г.

Тонът на гласа му, обаче, ясно изразява съжалението му, още повече, когато посочва, че „идеята за федерация не се е изпарила, но за момента няма шанс да бъде реализирана“. „Във всички или поне в повечето държави от ЕС няма широки мнозинства, които биха преотстъпили част от суверенитета си на Брюксел“, допълва той.

Шоюбле казва още, че ЕС трябва да подобри междуправителствените си методи на действие.

В интервюто си германският финансов министър смаза и надеждите на южните и източни държави от ЕС, които смятат, че Германия трябва да отговори на популистките нападки срещу Съюза, като налее още пари в бюджета му.

„Германия определено има ползи от Съюза и с готовност стана нетен донор, но ние искаме да видим по-добри резултати“, коментира Волфганг Шойбле. „Трябва да говорим за нещата в правилния ред. На първо място, със съществуващия бюджет на ЕС може да бъде постигнато много повече“, казва той.

Лидерите на ЕС се събират в Рим тази събота, за да отбележат 60-годишния юбилей на блока. Очаква се политиците да възприемат „многоскоростен“ подход към бъдещето на блока и сътрудничеството между страните след напускането на Великобритания. Официално старт на Brexit ще бъде даден на 29 март.

Подкрепата на Шойбле – един от най-отявлените привърженици на по-дълбоката интеграция на ЕС, ще предостави добра възможност за канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и другите лидери на ЕС, които подкрепят развитието на Европа на няколко скорости.

Това обаче може да разгневи Полша, която е опасява, че този подход ще раздели ЕС и ще доведе до задълбочаване на интеграцията само между западноевропейските държави, което пък би подкопало общата сигурност на блока.

Според Шойбле идеята за развитие на няколко скорости, която беше официално лансирана от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, „не е насочена срещу другите“. „Не искаме да се стремим към изключителност. Тези, които искат и могат да задълбочат сътрудничеството, трябва да го направят, а останалите да ги следват“, коментира той.

Като пример той даде възможността за избор, която е дадена на държавите в ЕС дали да се присъединят към еврозоната. Бъдещите проекти за задълбочаване на интеграцията включват още единна прокуратура и общи гранични сили като част от общите военни ресурси.

Според Шойбле задълбочаването на сътрудничеството в ЕС в сферата на отбраната ще подпомогне преодоляването на „различията между източно- и западноевропейците“, но когато „източноевропейците признаят, че принадлежността към Европа им дава свобода“.

Според германския финансов министър в момента Европа е изпаднала в парадоксална ситуация. „От една страна, от Европа се иска все повече в последните години. Много хора смятат, че ако САЩ искат да играят по-малка роля като глобална сила, тогава Европа трябва да поеме тежестта. От друга страна, Европа се сблъсква с най-различни вътрешни трудности. Все по-голям брой хора се съмняват в европейското единство“, коментира той.

Волфганг Шойбле обаче твърдо подкрепя създаването на по-затегнат, централизиран контрол в еврозоната чрез Европейски паричен фонд, който да има капацитет да наблюдава различни програми за подкрепа, например тази за Гърция. Според него това може да се постигне и без да се променя Договорът от Лисабон, стига да получи одобрението от всички 28 членки.

Шойбле също така отрича, че ЕС служи като прикритие за германското господство – гледна точка, която периодично се възражда от критиците на Берлин в ЕС, а напоследък се налага и от президента на САЩ Доналд Тръмп.

„По-слаба Германия може и да не облагодетелства Европа“, коментира той. „Не можем да обвиняваме по-силния, че е добре. Трябва онези, които са по-малко успешни, да се опитат да станат по-добри“, посочва германският финансов министър.

Според него в крайна сметка международният натиск ще доведе до задълбочаване на интеграцията в ЕС. Той подчертава, че след още 60 години нещата ще изглеждат различно и ЕС ще е по-силен от функционална гледна точка. Шойбле допълва, че ЕС няма да се разпадне и да се върне отново към националните държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
имам чувството че немците правят всичко въможно и последните които са за ЕС да станет скептици :):) ... толкова грешни идеи и ходове един след друг от тяхната държава не съм виждал от обсадата на сталинград :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
На новото ЕС, на много скорости, ние задна скорост ли ще го играем!? ;)Или казано чрез заглавието - Като се обърне палачинката, скорости много! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още