IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взривът в метрото в Санкт Петербург засегна и европейските борси

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа спад от 0,49%

19:47 | 03.04.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси затвориха с понижения в понеделник след новината за взрив в метрото в Санкт Петербург в Русия, при който загинаха поне 9 души и бяха ранени десетки други, предаде CNBC.

Британският индекс FTSE 100 приключи сесията със спад от 0,55%, германският DAX се понижи с 0,45 на сто, а френският CAC изтри 0,71 на сто.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа спад от 0,49%.

Книжата на компаниите от химическата промишленост бяха сред най-поскъпващите с покачване от 0,24%. Това се случва след новина от Германия, че председателят на компанията за индустриален газ Linde е готов да гласува в подкрепа на сливане с американския конкурент Praxair на стойност 65 млрд. долара.

Секторът на суровините също отбеляза нарастване от 0,09% след данните от уикенда, които разкриха, че производственият сектор в Китай се разраства със здравословен темп.

Банковият сектор обаче изтри 1,35%. Испанската Banco Popular обяви, че вътрешен одит е показал, че има нужда от допълнителни корекции на предишни изчисления. От банката уточняват, че корекциите няма да окажат "значително" влияние. Книжата й се озоваха на дъното на европейския индекс със спад от 10,4 на сто.

Във Великобритания правителството съобщи, че е намалило дела си в Lloyds Banking Group до 1,97%. Правителството е възстановило 2 млрд. паунда (2,5 млрд. долара) от общо 20,3 млрд. паунда, които британските данъкоплатци платиха за спасяването на банката по време на финансовата криза. Акциите на банката поскъпнаха незначително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още