IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш: Мерките на ЕЦБ вече дават резултат

Централната банка на еврозоната изглежда готова да смени тона по отношение на постигането на икономическите цели

14:48 | 08.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото стабилизиране на еврозоната е все по-видимо, а предприетите през 2014 година мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ) дават резултат. Това коментира членът на централната банка Ив Мерш по време на среща в Токио, пишат от пресцентъра на ЕЦБ.

От неговото изявление става ясно, че банката скоро ще бъде готова да промени своите негативни прогнози за постигане на икономическите цели с неутрални, пише в коментар Bloomberg.

От банката отбелязват, че с действията си са подкрепили вътрешното търсене в еврозоната, което е и един от източниците на икономическото възстановяване.

През първото тримесечие валутният съюз на ЕС записа 16-то поредно тримесечие с икономически растеж. Данните на Евростат показват увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,5%, което представлява годишен ръст от 1,8 на сто, посочва още Мерш. Според неговите изчисления това е повече спрямо данните за САЩ, където годишният ръст на икономиката достига 0,7% през първите три месеца на годината.

Безработицата в еврозоната намалява - от 2013 година са създадени 5 млн. работни места, а ръстът на разполагаемия доход кара домакинствата да харчат, а не да пестят.

Мерш обаче предупреждава, че динамиката на заплатите все още изостава и по-високите доходи, които отчита статистиката, по-скоро се дължат на новите работни места, а не на увеличението на заплатите. Икономическият ръст и спадът на безработицата могат да върнат инфлацията и вече се наблюдават "плахи" сигнали за инфлационен натиск, допълва още Мерш в своята реч в японската столица.

Започва да се наблюдава и възстановяване на инвестициите и като цяло перспективите за растеж са все по-балансирани, каза още той.

Рисковете, които все още заплашват еврозоната, са свързани основно с външната среда, както и политическата несигурност и нестабилност в началото на годината в Европа, предупреждава Ив Мерш. Според него анализите показват, че световната икономическа активност предполага стабилен ръст, което ще подкрепи още инвестиции в еврозоната.

На този фон еврозоната се нуждае от стабилен банков сектор, който да подкрепи икономическия растеж в следващите години, отбелязва още членът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 7 години
Искам да крада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още