IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството в ЕС не може да се изчерпва само със свободното движение

Гражданите на общността трябва да могат да се възползват от всички фундаментални свободи, които носи демокрацията, смята анализатор

09:15 | 20.05.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато свободното движение на хората беше включено в европейските договори, целта беше да гражданите да могат да станат по-мобилни и да се почувстват в по-голяма степен европейци.Мобилността обаче все още е популярна, въпреки че получи стимул с разширяването на ЕС на изток.

Днес свободното движение всъщност започва да се превръща в една от причините за политическото разделение на общността. Едно от опасенията, че идването на граждани от други европейски страни ще разруши социалните системи в приемащата страна, е ясен пример за това.

Това пише анализаторът Райнер Баубьок, директор на програмата GlobalCit в центъра "Робер Шуман", в коментар за EurActiv.

Кризите в ЕС разделят страните - финансовата на кредитори и получаващи кредити, а бежанската вълна - на държави на първата линия, транзитни държави и крайни дестинации за бежанците. Brexit пък показа дори и по-сериозното разделение, смята експертът. Повечето британци всъщност гласуваха за излизане от ЕС именно заради свободното движение на хората, допълва той.

Но ограничаването на правото на свободното движение е грешен отговор на проблемите, смята анализаторът.

Според него социалната защита, системите за подобряване на благосъстоянието няма да станат по-устойчиви в рамките на протекционистична Европа и затворени пазари.

Младите европейци се възползват в пълна степен от свободното движение. Те намират различни възможности - за образование, работа и приятели. За по-възрастното поколение Европа е мястото за подобряване на умения и начина на живот.

Европейското гражданство обаче съвсем не се изчерпва със свободното движение, посочва още Баубьок. Гражданите на ЕС трябва да могат да се възползват от всички фундаментални свободи, които носи демокрацията. Възходът на националистическите партии в ЕС заплашват именно тези демократични права и в крайна степен заплашват бъдещето на общността.

ЕС обаче има инструменти да се бори с това - замразяване на правата на държавите, които нарушават основните европейски ценности, припомня още експертът. Институциите не трябва да се притесняват да използват тези възможности и това ще върне положителните нагласи по отношение на европейските ценности.

Един от девизите на ЕС е "единство в различността", припомня Баубьок. Това означава, че се признават не само различните интереси, идеи и идентичности на гражданите, но и различията на демократичните устройства в различните държави в общността. А това не може да се запази чрез съзнанието, че единствената полза от европейското членство е свободното движение.

Европейското гражданство трябва да има социално измерение, отговорности и демократични гаранции за всеки гражданин, във всяка държава, категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
А защо диктатура и дискриминация на едно малцинство над мнозинството се нарича свобода, това свобода по чии точно стандарти е, защото за мен е съвсем друго?Истината се изопачава и се прикрива зад словесни еквилибристики и лъжи, както в ЕС, така в САЩ, Русия и останалите страни, дори и в ООН .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
nobel
преди 6 години
Тоя термин "свободно движение" вече много силно се изчерпва. Да не говорим, че не е и съвсем точен. Кога пътуването до страните от ЕС е било ЗАБРАНЕНО, та да можем да кажем, че сега вече е СВОБОДНО? То и преди си беше толкова свободно, колкото е и сега. Само отмениха визите. А и сега свободата далеч не е пълна. Има си доста ограничения. Реално свобода има само за така наречените бежанци. Могат да минават навсякъде без документи и да останат където си поискат и колкото си поискат. Те имат право на това, плюс допълнителното право на подслон, храна и социални помощи. Някой български гражданин да има такива права?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още