IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Не можем да определим краен срок по делото за "Газпром"

В Брюксел разглеждат всички становища на засегнатите страни и на тяхна база ще има единно решение по казуса

11:48 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия не може да определи краен срок за приключване на делото срещу „Газпром“ за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа, стана ясно от думите на говорителя на Комисията Рикардо Кардозо, излъчени във видеосистемата на институцията. Пред журналисти в Брюксел той обясни, че всичко зависи от следващите стъпки, които Комисията ще предприеме след пазарния тест на предложението.

На 29 май комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер е разговаряла с зам.-директора на руската компания Александър Медведев, потвърдиха още от Брюксел.

В момента се анализират направените коментари от засегнатите страни и ще има единно за всички страни решение по казуса на базата на тези становища "Не можем да предвидим какви са оценките и бъдещите стъпки, базирани на тези становища", заяви Кардозо .

В началото на март Маргрете Вестагер коментира, че ЕК е удовлетворена от предложения на „Газпром“ по воденото дело за злоупотреби. Според становището на Комисията с ангажиментите на „Газпром“ ще бъде отворен газовия пазар в региона, което е и една от основните цели на Комисията.

В засегнатите страни обаче настроенията са по-различни. България например настоява за повече ангажименти от страна на руския газов гигант. Медийни публикации пък сочат, че Полша ще настоява за финансова глоба за „Газпром“.

Вестагер вече уточни, че едновременното налагане на финансови санкции и приемането на ангажиментите на руската компания не е възможно. Но ако се стигне до споразумение без глоба и „Газпром“ не спази поетите ангажименти, тогава ще бъде наложена допълнителна финансова санкция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още