IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amundi приключва сделката за Pioneer Investments

Новият инвестиционен гигант ще продължи да се ръководи от Ив Перие, който е начело на Amundi от създаването му

14:56 | 23.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френската инвестиционна група Amundi обяви, че е изпълнила условията по сделката за придобиване на бизнеса за управление на активи Pioneer от италианската банка UniCredit за 3,55 млрд. евро и очаква да приключи сделката до 3 юни. 

Действията, предприети през последните шест месеца, са потвърдили стратегиите за растеж на новата група, определили са приоритетите на поделенията и са разработили плана за изпълнение на придобиването. Тези приготовления са потвърдили стратегическите и специфичните за индустрията ползи от придобиването на Pioneer Investments от Amundi и получения от това потенциал за създаване на стойност. 

Взаимодействието, което може да бъде създадено от тази интеграция, отговаря на вече обявената през миналия декември сума. Според тези прогнози сделката може да доведе до свиване на разходите със 150 милиона евро и увеличаване на приходите с 30 милиона евро в рамките на първата пълна финансова година след успешното приключване на процеса на интеграция, който ще се случи през следващите две години. 

Придобиването на Pioneer Investments, която бе собственост на Unicredit, бе обявено в края на миналата година, а сделката се оценява на около 3,5 млрд. евро.  Тъй като инвеститорите по света търсят по-висока възвръщаемост, компаниите за управление на активи се увеличиха и така те станаха привлекателни за банките и финансовите институции.

Amundi Group е най-голямото управляващо дружество в Европа, като активите му под управление към 31 март възлизат на 1,1 трлн. евро. Активите на Pioneer Investments пък възлизат на 228 млрд. евро. 

В България компанията е най-голямото управляващо дружество с активи под управление за 325 млн. лв. Новият инвестиционен гигант ще продължи да се ръководи от Ив Перие, който е начело на Amundi от създаването му. Директорът на Pioneer Джордано Ломбардо пък ще търси нови предизвикателства за своя професионален път и ще напусне компанията след осъществяването на сделката.

Mениджърът за България на Pioneer Investments Явор Ачев ще гостува днес от 19,30 часа на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още