IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионални решения за замърсяването на въздуха на Балканите препоръчва експерт

Всяка година хиляди хора в региона умират вследствие на проблеми, причинени от фините прахови частици

18:34 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Проблемът със замърсяването на въздуха на Балканите може да се окаже фатален, пише изданието EurActiv, като се позовава на анализи на експерта Йоана Кюта от CEE Bankwatch Network.

Всяка година хиляди хора умират от проблеми, причинени от замърсяването на въздуха в този регион, а ситуацията се усложнява значително, защото е свързана с енергийната политика на страните, допълва експертът.

Според доклади за качеството на въздуха от 2013 г. всяка година над 18 хил. души в Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Македония губят живота си в резултат на замърсяването с фини прахови частици. Не по-добра е ситуацията в България и Румъния - и двете държави имат предупреждения от Брюксел, че не се справят с изпълнението на своите задължения за опазване на чистотата на въздуха.

"Всички знаят за този проблем", пише Кюта и допълва, че замърсителите са основно въглищните енергийни централи и мините, в които се добиват лигнитни въглища по открит способ. В някои страни правителствата планират дори и откриване на нови въглищни мощности.

Наблюденията на организацията са за ръст на замърсяването с фини прахови частици в много от градовете в региона през нощта. За експертите това е сигнал, че или съоръженията за очистване не работят правилно, или че се спират през тъмната част от денонощието.

Лесно е да бъде определен източникът на замърсяване - мина или горивна инсталация, но фините прахови частици съвсем не са местен проблем, пише още Кюта. Тези замърсители се носят по вятъра и могат да засегнат съседните региони и държави.

Или с други думи - замърсяването от въглищните централи на Западните Балкани не е регионален проблем и той се нуждае от общи действия.

Във всички държави има законодателство за замърсяването на въздуха, което малко или много се доближава до европейските стандарти. Затова и общи, координирани мерки срещу фините прахови частици са напълно изпълними, смятат от организацията.

Нужна е обща дългосрочна визия, която да гарантира нисковъглеродни решения за енергетиката - чисти или алтернативни източници на енергия, енергийна ефективност и стриктно спазване на стандартите, допълват още от CEE Bankwatch Network.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още