IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокхолмският арбитраж присъди 1,7 млрд. долара на Газпром по делото с Нафтогаз

Руската компания обаче ще обжалва сумата

22:38 | 30.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Арбитражният съд в Стокхолм присъди 1,7 млрд. долара за "Газпром" по делото срещу украинската "Нафтогаз". Руският гигант обаче има намерение да обжалва сумата, става ясно от пресконференция на ръководителят на "Газпром" Алексей Милер.

Според него аргументите на съдиите не са достатъчни, посочва ТАСС. Руската компания ще обжалва решението пред Апелативния съд на Швеция, допълва агенцията.

"Газпром" и "Нафтогаз" заведоха насрещни искове в Арбитражния съд в Швеция на стойност милиарди долари. През май институцията отмени клаузата "take or pay", която е традиционна в руските енергийни договори, както и забраната за реекспорт.

В началото на годината "Газпром" изпрати сметка на Украйна за 5,31 млрд. долара по силата на договора и клаузата "take or pay", която предвижда закупуването на определените в договора количества природен газ. Украйна не купува газ директно от "Газпром" от ноември 2015 година.

На базата на това решение от "Нафтогаз" са убедени, че не дължат нищо на руската компания. От украинската компания посочват, че в решението на Стокхолмския съд не е посочена сума за плащане.

"Газпром" ще поиска от украинското правителство да защити направените от руската компания инвестиции в страната по силата на междуправителствено споразумение от 1998 година. Тогава двете страни подписаха споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, припомни Милер.

На базата на този документ газовият гигант ще поиска от кабинета да отстрани нарушенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Brian Gomez
преди 6 години
Оферта за заем @2% процент!!!Нашата компания е правна организация, създадена, за да помогне на хората, които се нуждаят от помощ като финансова помощ. Ние сме USA базирана финансова компания.Ние предоставяме юридически заем решения на физически лица и бизнес собственици, които се нуждаят от пари в брой. Така че, ако имате финансови затруднения или финансова бъркотия и имате нужда от пари, за да започнете собствен бизнес или имате нужда от заем, за да уредите дългове или да плащате сметки, започнете добра сделка или трудност при получаване на повече заеми от местни банки, Свържете се с нас днес: carlylefinancialsolutions***gmail.comГ-н Brian
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още