IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total ще разработва голямо газово находище в Иран

Френският енергиен гигант се връща в страната със сделка за близо 5 млрд. долара

19:17 | 03.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френският енергиен гигант Total сключи с Иран договор за 4,8 млрд. долара за разработване на голямото газово находище "Южен Парс", предадоха световните агенции.

В консорциума, в който Total държи 50,1 процента, участват също китайската CNPC с 30 процента и иранската Petropars с 19,9 процента, посочва БТА, позовавайки се на Associated Press и ТАСС.

Споразумението за 11-и участък от "Южен Парс" бе подписано в присъствието на иранския министър на петрола Биджан Намдар Зангане. На церемонията министърът поздрави всички страни по сделката, като отбеляза, че тя ще доведе до "над 5 милиарда долара чуждестранни инвестиции". 

Проектът ще бъде с производствена мощност от 2 милиарда кубични фута дневно или 400 000 барела петролен еквивалент на ден, информира Total, цитирана от Ройтерс и AP. Добиваният газ ще започне да се предлага на иранския вътрешен пазар от 2021 година.

Сделката, съгласувана още миналата година, бележи първата инвестиция на международна енергийна компания в Иран, откакто бяха вдигнати санкциите, изтъква DPA.

Иран има едни от най-големите газови залежи в света и се опитва да привлече компании, които да инвестират и да увеличат добива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още