IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново преизпълни заложените бюджетни цели за полугодието

Страната отчита излишък при изпълнението на централния бюджет в размер на 1,93 млрд. евро

18:26 | 14.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция преизпълни заложените бюджетни цели за полугодието, пише Ройтерс, като се позовава на данни на Министерството на финансите. В периода януари - юни бюджетът на страната е на плюс от 1,93 млрд. евро.

Атина беше заложила цел от 1,5 млрд. евро бюджетен излишък, която премина благодарение на ограничените разходи. По данни на финансовото министерство реализираните спестявания при разходите от хазната са в размер на почти 1,1 млрд. евро до 22,9 млрд. евро.

Ройтерс обаче посочва, че тази статистика обхваща само централния бюджет без бюджетите на социалноосигурителните институции, тоест показателите са различни от следените от кредиторите. Информацията за изпълнението на бюджета обаче дава представа за финансите на страната като цяло.

От данните се вижда още, че приходите от данъци в хазната с малко се разминават от очакваното - със 73 млн. евро до 21,3 млрд. евро за първите шест месеца на годината.

Кредиторите са поставили цел на гръцкото правителство за бюджетен дефицит в размер на 1,75% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 г. Разчетите на правителството, базирани на фискалния стратегически план, обаче са за излишък от 1,9 на сто от БВП.

През 2016 г. Атина записа значителен излишък по централния си бюджет, който възлезе на 4,2% от БВП, припомня още Ройтерс.

Заради добрите фискални резултати Европейската комисия предлага да спре процедурата за свръхдефицит, която водеше срещу Гърция. Сега в южната ни съседка се подготвят за следващото предизвикателство - излизане на капиталовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още