IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията в Хамбург претърсва бежански център заради вчерашната атака

Нападателят е трябвало да бъде екстрадиран от Германия, но не е имал документи

11:14 | 29.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската полиция претърси бежански център, в който е живял нападателят от супермаркета в Хамбург, предадоха ДПА и Франс прес.

Засега полицията не коментира резултатите от претърсването. По-късно днес ще има официална пресконференция, на която ще бъдат оповестени първите данни от разследването на атаката, допълва агенцията.

Засега е известно, че вчера в 15,10 ч. местно време в квартала Бармбек на Хамбург, в супермаркет от веригата Едека нахлува мъж с голям нож. Той е убил германски гражданин на 50 години и е избягал от магазина, като по пътя си е нападал минувачите, предава БТА.

Ранени са шест души - една жена на 50 години и петима мъже на възраст между 19 и 64 години. 

Нападателят е заловен от минувачи и предаден на повиканата полиция на мястото на престъплението. Името му не се съобщава. Стана ясно обаче, че той е бил кандидат за убежище, но молбата му е била отхвърлена.

Германия се е опитала да го експулсира, но това било невъзможно, защото той нямал никакви редовни документи за самоличност. Това напомня ситуацията с тунизиеца Анис Амри, който извърши атентат с откраднат полски камион на коледен базар в Берлин миналия декември. Тогава загинаха 12 души.

За нападателя от Хамбург е известно, че е на 26 години и че е роден в Обединените арабски емирства. Полицията обаче засега не е уточнила каква е настоящата му националност. Той живеел в бежанския център, който е претърсен днес.

Полицията казва, че разследва всякакви възможни версии за нападението, но не изключва ислямистката версия. Свидетели на атаката, цитирани от местни медии, твърдят, че нападателят викал "Аллах е велик". Според местни медии той бил известен заради връзките си с ислямистки среди. "Шпигел" обаче писа, че е страдал и от психологически проблеми и употребявал често дрога.

Изданието и други германски медии описват и как е задържан нападателят. Той бил подгонен от минувачи и бил наобиколен от тях. Хората започнали да хвърлят по него столове, докато той викал и размахвал ножа. Накрая един от минувачите го ударил с метален прът и го повалил на земята преди да дойде полицията и да го арестува.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още