IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хамънд: Великобритания няма да намалява данъците драстично

Много опасно е за Европа да фрагментира пазара на финансови услуги, смята британският финансов министър

15:54 | 31.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания не възнамерява да намали данъците далеч под средното за Европа ниво, за да остане конкурентоспособна след Brexit, а по-скоро очаква да запази разпознаваем европейски икономически и социален модел, заяви финансовият министър на страната Филип Хамънд.

Самият Хамънд предложи през януари Великобритания да промени икономическия си модел, за да остане конкурентоспособна, ако напусне Европейския съюз, без да е постигнала споразумение за достъп до пазара.

Финансовият министър, който в предизборната кампания миналата година се застъпваше за оставане на Острова в ЕС, се смята за застъпник на относително „мек Brexit", което понякога го поставя в разрез с редица негови колеги от кабинета, които копнеят за „по-чиста“ раздяла с блока. 

Редица министри дадоха противоречиви сигнали по ключови въпроси, като например дали свободното движение на хора ще се запази след напускането на блока, като редица разриви и спорове в кабинета станаха публични, откакто управляващите консерватори загубиха парламентарното си мнозинство през юни.

В интервю за френския вестник Le Monde, публикувано през уикенда, Хамънд бе попитан дали Великобритания ще изиграе „коза“ с ниски данъци, за да остане икономически атрактивна след Brexit.

„Често се твърди, че Лондон би помислил да започне нелоялна конкуренция по отношение на фискалната регулация. Това не е нашият проект или нашата визия за бъдещето", заяви Хамънд в отговор.

„Размерът на данъка, който ние набираме, изчислен като дял от БВП, е в рамките на средния за Европа и мисля, че ще остане на това ниво. Дори и след като напуснем ЕС, Великобритания ще запази социалния, икономическия и културния модел, който е разпознаваем като европейски".

Коментарите са значително по-различни от отговорите на Хамънд по време на интервю от януари за германския вестник Welt am Sonntag, които бяха счетени за слабо прикрита заплаха за използване на корпоративния данък като фактор в преговорите за Brexit.

На директния въпрос дали Великобритания ще намали корпоративния данък, Хамънд тогава заяви, че докато се надява Великобритания да остане икономика с европейски стил - със съответните данъчни и други регулаторни системи, то може да се наложи да промени модела, ако излезе от ЕС без споразумение за достъпа до пазара.

В интервюто си за Le Monde Хамънд също е помолен да коментира перспективите пред банките, които могат да преместят част от дейността си от Лондон в градове на ЕС като Франкфурт, Париж или Дъблин.

Хамънд отговори, че би било "много опасно за Европа" да фрагментира пазара на финансови услуги, базиран в град, който той описва като важен компонент на британската и европейската икономика.

„Големият победител няма да бъде Париж или Франкфурт, а Ню Йорк. Нека няма илюзии: големите американски банки няма да разделят дейността си между различните страни", каза Хамънд.

„Те или ще продължат да работят така, както днес, или ще върнат дейността си на Wall Street, което е особено привлекателно, като се има предвид, че администрацията на САЩ подкрепя дерегулацията и намаляването на данъците".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още