IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции срещу Русия носят проблеми за заем на Intesa по сделка с Роснефт

Италианската банка среща трудности със синдикирането на заем към Glencore и инвестиционния фонд на Катар за купуването на дял от Роснефт

16:12 | 25.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската банка Intesa Sanpaolo се сблъсква с проблеми при синдикирането на заем за Glencore и инвестиционния фонд на Катар, който трябва да финансира покупката им на дял от контролирания от Кремъл петролен гигант Роснефт. Причината за трудностите са новите санкции срещу Русия, съобщава Ройтерс.

Четири банкови източници са казали за Ройтерс, че западни банки, включително такива от САЩ и Франция, засега са спрели участието си в синдикирането на заем за 5,2 млрд. евро, който Intesa предостави миналата година.

Intesa е поканила около 15 банки да се присъединят към заема, който бе открит за синдикиране през май. За заем от подобен размер обикновено са нужни между 4 и 6 седмици, за да се синдикира, макар че сделките, които включват развиващите се пазари понякога може да отнемат по-дълго време.

Банковите източници казват, че отделите им за спазване на изискванията трябва първо да разберат докъде се простират новите санкции.

Те допълват, че синдикирането се е усложнило заради политическия застой между Катар и Саудитска Арабия. Банките предприемат по-внимателен подход към сделки, които включват Катар, тъй като се страхуват да не навредят на отношенията си със Саудитска Арабия и останалите три страни от Персийския залив, замесени в спора.

Синдикирането е в застой заради новите санкции срещу Русия. Новите санкции са толкова всеобхватни, че те със сигурност ще повлияят на всички подобни сделки, включващи руски държавни компании“, казва базиран в Лондон източник на голяма западна банка, поканена от Intesa да се включи в синдикирането,

Intesa, която е най-голямата банка за финансиране на дребно в Италия, е отказала да коментира въпроса. Банковите източници са поискали те или банките им да не бъдат назовавани, тъй като не са имали разрешение да говорят за сделката и заради конфиденциалност на разговорите между банките и Intesa.

Миналия месец Вашингтон наложи нови санкции върху Русия в най-силния ход срещу Москва от 2014 г. след анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна.

Новият кръг от санкции бе отчасти реакция на заключенията на американските разузнавателни агенции, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 г. Санкциите разбиха надеждите за сближаване между Москва и Вашингтон.

Синдикирането имаше за цел да намали риска за Intesa, която засега е дала цялата сума пари. Заемът помогна на компанията за суровини Glencore и на Qatar Investment Authority да купят 19,5% дял от Роснефт, с което руското правителство усоя да запълни бюджетни дупки.

Италианското правителство казва, че заемът е съвместим с новите санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още